Plant hacks waarvan we wilden dat we ze sneller kenden

Plant hacks waarvan we wilden dat we ze sneller kenden

We hebben ondertussen heel wat ervaring opgedaan en we hebben een heleboel tips en tricks over planten. Te veel om zomaar even op te noemen. Maar we delen graag onze favorietjes én de hacks die we zelf eerder hadden willen weten.

 

planten interieur

Koop geen duizend planten tegelijk

We know, we vragen veel van je. Want ook wij zijn in ons leven al eens (of meer) het tuincentrum uitgewandeld met een kar vol leuke nieuwe planten. Maar to be honest: veel nieuwe planten kopen is niet alleen slecht voor het milieu. (Eh excuseer?? Lees er hier meer over) Veel planten onderhouden kost veel tijd. En jij hebt tijd nodig om je nieuwe groene vriend te leren kennen en te weten welke plek in huis ideaal is voor hem en hoeveel water hij nodig heeft. Onze tip: maak een wishlist. Denk goed na welke planten je echt graag in huis wil hebben en bouw je collectie stelselmatig uit. Ook je portemonnee zal je dankbaar zijn.


De zoektocht naar de beste plek

Je komt thuis met een nieuwe plant, denkt 5 seconden na over een leuke plek, zet je plant daar et voila! Met wat geluk is die plek inderdaad de beste plek. Maar belangrijk om te onthouden: de mooiste plek is niet per definitie de beste plek voor je plant. Hou je nieuwe groene vriend goed in de gaten. Overleeft hij wel, maar groeit hij niet? Dan ga je misschien toch maar beter op zoek naar een nieuw plekje. Die nieuwe plek kan gewoon 2 meter dichter bij het raam zijn. Experimenteren en uitproberen is hier belangrijk. En onthou ook dat elk huis anders is. De lichtinval in jouw woning kan compleet verschillen van het licht in mijn appartement. En laat ons eerlijk zijn: wie weet er eigenlijk 100% zeker wat halfschaduw nu exact is? Lees hier meer over verschillende soorten licht in huis.

potgrond

Fix de juiste potgrond

De gezondheid van je plant begint bij goede potgrond. Kwaliteit speelt hier een grote rol. De goedkoopste potgrond uit de supermarkt is op zich niet slecht. Maar die grond bevat vaak heel wat chemicaliën en weinig goede voedingsstoffen. Om nog maar te zwijgen van alle turf die ontgonnen moet worden voor deze grond. En ja, dat is heel slecht voor het milieu. Daarom gebruiken wij altijd kokosvezel potgrond. Met goede potgrond heb je minder last van schimmels en ongedierte. Ook de bestrijders die je gebruikt tegen ongedierte op je plant en op de potgrond, zorgen er ook voor dat de kwaliteit van je potgrond achteruit gaat. Dus ja, je informeren over potgrond is kei saai. Maar de goede mix vinden is essentieel voor je planten.


We love mos

Is het om te zaaien, te stekken, of om in een mospaal te proppen. MOS IS LIFE. En je kan het makkelijk opnieuw gebruiken als je het niet meer nodig hebt voor je zaai- of stekexperiment. Je eigen mospalen maken is bovendien veel interessanter dan goedkope mospalen gebruiken. Klimplanten zijn niet enkel op zoek naar steun, maar halen ook voedingsstoffen binnen via de lichtwortels. En niet vergeten: hou je mospaal altijd goed vochtig!

 

stekjes op mos

Blijf experimenteren

En niet alleen met je zaaiprojecten, ook bij je volwassen planten. Je kan nog zoveel onderzoek doen en al onze mega interessante blogs lezen. Maar sommige dingen die bij andere mensen schitterend werken, doen het bij jou gewoon echt niet. Tijd maken om dingen te proberen en te leren, maakt het nóg leuker om planten te hebben. Je kan trouwens altijd in onze Facebookgroep terecht om je experimenten te bespreken en vragen te stellen!

Check regelmatig op ongedierte

Let’s face it: als je veel planten in huis hebt, is ongedierte onvermijdelijk. Dat is nu eenmaal de natuur. Ze komen binnen op je plant, met een huisdier, op je kleren of gewoon via het raam. Dus we leren er maar gewoon mee leven. Maar het is wel belangrijk dat je de insecten tot een minimum kan beperken. Hoe juist? Door je planten regelmatig even te checken. Want zodra je schade ziet op een plant, zitten er vaak al heel wat beestjes op. Check je regelmatig, dan kan je een plaag voor zijn. Maar kijk goed, want die kleine eikeltjes zitten vaak goed verstopt. Check niet alleen de bladeren van je plant, maar ook de stelen, hoekjes en potgrond. Meer lezen over beestjes bestrijden, doe je hier.


De juiste watergift

Sommige planten hebben liever water langs onder in plaats van langs boven. Sommige hebben elke week water nodig, andere om de 2 weken of nog minder. Hiervoor hebben we 2 belangrijke vuistregels. Nummer 1: check de potgrond door je vinger er een paar centimeter diep in te stoppen. Is het daar nog vochtig? Dan heeft je plant voorlopig nog geen water nodig. Nummer 2: te weinig water geven is ALTIJD beter dan te veel. Een plant redden die te veel water heeft gekregen is veel moeilijker dan eentje die je gewoon eens wat meer water moet geven. Bij te vochtige potgrond komen vaak schimmels kijken, ongedierte en/of wortelrot. Al snel krijg je schade die moeilijk te herstellen is.




Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.