Het licht in je interieur beter begrijpen

Het licht in je interieur beter begrijpen

Heb je een plant gezaaid en begint die de noden van een volwassen plant te krijgen? Dan kan het zijn dat je op zoek moet naar een plek met de ideale belichting voor je plant. Maar hoe herken je de verschillende soorten licht in je huis?

Werk je met natuurlijk licht en niet met groeilampen? Dan is het essentieel om te weten in welke richting je ramen staan. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. 

Een raam op het noorden geeft zo heel wat minder licht dan een raam op het zuiden. Ben je niet helemaal zeker? Gebruik een kompas (of een app met een kompas) om te weten te komen hoe je woning georiënteerd is. Eens je dat weet, kan je bepalen waar je je plant kan zetten:

schout met verschillende planten, Maranta, Alocasia, coleus

Op het noorden
Laag tot gemiddeld licht. Ideaal voor planten die weinig licht nodig hebben. Je vindt hier absoluut geen direct zonlicht. Wat ideaal is voor de Gatenplant, de Graslelie, de Mexicaanse Bergpalm en Rotskoraal.

Het zuiden

Hard, direct light. Op de middag vind je hier zelfs volle zon. De ideale plek voor cactussen en vetplantjes dus!

Oost & west

Medium indirect licht. Perfect voor de meeste kamerplanten in ons assortiment! Op het westen vind je in de late namiddag wat direct zonlicht, maar de zon staan dan zo laag dat dat geen kwaad kan. 

 

illustratie licht in je interieur

Natuurlijk spelen nog wel wat factoren mee in de belichting van je huis. Zo kan een groot gebouw of een boom het licht van een raam op het zuiden veel minder hard maken. Of je mooiste kast kan ook heel wat stralen opvangen. En ook de grootte van je ramen bepaalt natuurlijk erg veel. Bij een groter raam kan je je planten iets verder weg zetten, terwijl je je planten bij een kleiner raam iets dichter zal moeten zetten. Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.