Zitten er nu beestjes op mijn plant?

Zitten er nu beestjes op mijn plant?

Als plantparent komen we ze vroeg of laat wel eens tegen: ongedierte op onze planten. En hoe meer planten in huis, hoe groter de kans. Gezonde planten zijn minder vatbaar maar dat wil niet zeggen dat ze ook immuun zijn voor ongedierte. Zo kan je potgrond besmet zijn, of kunnen er beestjes op je planten sluipen wanneer ze in de zomer buiten gestaan hebben. 

Je plant gezond houden kan dus al zeker helpen om ongedierte te voorkomen. En dat kan je op verschillende manieren doen. Planten kunnen verzwakken door onregelmatige watergift, maar ook door te veel of te weinig water te geven. Een plekje in de tocht wordt meestal ook niet in dank afgenomen. 

Wanneer je planten gaat verpotten, was dan ook eerst de pot goed af. Ook schaartjes of mesjes was je best goed af voor je ze opnieuw gebruikt.

Je checkt je planten best regelmatig op ongedierte, op die manier kan je snel ingrijpen als het nodig is. Controleer vooral de onderkant van de bladeren en de oksels van de plant. Aan de onderkant lopen de nerven en sapstromen, die gebruiken de beestjes om zich te voeden. Ze houden over het algemeen ook niet van teveel daglicht, daarom vind je ze vaak verstopt in de oksels.

Ik heb beestjes gevonden, WANU?

Zet je plant apart en controleer meteen alle andere planten. Probeer zoveel mogelijk ongedierte te verwijderen door de bladeren af te wassen en af te spoelen met lauwwarm water. Bladeren die aangetast zijn door de beestjes verwijder je ook best meteen. Vervolgens geef je de plant best nieuwe potgrond, spoel daarbij ook alle wortels goed af zodat er geen eitjes of larven achterblijven. 

Daarna ga je de plant behandelen. Vooraleer je de grote middelen inzet, kan je best proberen om de plant te behandelen met een mengeling met neemolie. Meng in een plantenspuit 1 l lauwwarm water met 1 el groene zeep en 1 el neem olie, en besproei je planten hiermee regelmatig totdat alle beestjes weg zijn. Nadien kan je de mengeling ook preventief gebruiken.

Is het een hardnekkige plaag? Dan is het tijd om de grote middelen in te zetten. Kijk wel zeker naar biologische producten zodat de impact op de natuur beperkt blijft. Of ga voor natuurlijke vijanden zoals larven van lieverheersbeestjes, aaltjes of roofmijten.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.