Plantentips waarmee je geld uitspaart in de winter

Plantentips waarmee je geld uitspaart in de winter

We LOVE planten in huis, maar in de winter kan zelfs je mooiste monstera plots een zorgenkindje worden. Minder uren licht, grote temperatuurverschillen en droge lucht zijn onze grootste vijanden in de winter. Maar no worries: we’ll get through this! Met onze beste tips voor jou.


Allereerst: panikeer niet meteen als je planten plots maandenlang geen nieuwe bladeren krijgen. Veel planten gaan tijdens de winter in een soort rustperiode. Sommige verliezen zelfs een aantal bladeren om zichzelf in leven te kunnen houden. En da’s oké! Maar knip die gele bladeren wel zo snel mogelijk zo kort mogelijk af met een propere schaar. Waarom? Simpel: gele blaadjes trekken ongedierte aan. Check je plant dus zeker op beestjes. Zie je er zitten? Isoleer je plant zo snel mogelijk en lees deze blog!
Ons mantra: zorg in de winter vooral dat je plant gezond is, groeien doet hij wel weer in het groeiseizoen.


De factoren die je in de winter goed in de gaten moet houden zijn:

kiemplantje mexicaanse bergpalm

licht

Tijdens de donkere wintermaanden krijgen je planten heel wat minder licht dan in de lente en zomer. Idealiter krijgen je tropische planten 14-16 uur licht per dag. Compleet onhaalbaar nu, tenzij je je groeilamp op volle toeren laat draaien. En da’s dan weer niet goed voor je energiefactuur.

Kies je toch voor een groeilamp, ga dan zeker voor LED. In aankoopprijs duurder, maar het verschil zie je zeker op je energierekening. Je kan ook zilverpapier gebruiken om het licht van je lamp te reflecteren naar meerdere planten. Let op: spiegels gebruik je daar beter niet voor, want zo kan je de bladeren van je plant verbranden. Om het natuurlijke ritme van je planten na te bootsen, zet je best je groeilamp ‘s nachts uit. 


Freya gebruikt wel eens een groeilamp, ik eigenlijk nooit. Dus nee, ze zijn zeker geen must. Hoe help je je planten dan wel aan extra licht? Je stoft de bladeren van je planten best regelmatig af. Dat kan gewoon met een doekje (doe je er een beetje neem-olie + water + druppeltje zeep bij, dan voorkom je ineens ook ongedierte) of in de douche! Besparen op water? Zet een heleboel planten gezellig samen onder je douche. 


Hou je van spiegels in je interieur? Als je ze strategisch tegenover een raam plaatst, kan je licht reflecteren en zo plekken met minder licht, toch wat oplichten. Je kan je planten ook wat dichter bij je ramen plaatsen, maar let wel even op of er geen kou van je raam komt. En de minst leuke tip: kuis je ramen. Hoe properder je ramen, hoe meer zonlicht er binnenvalt voor je planten. 

lucht bevochtiger en kiemplantje van paradijsvogel plant

temperatuur & luchtvochtigheid

Met de hoge kosten van tegenwoordig, zetten we de verwarming liefst zo weinig mogelijk op. Logisch. Maar je planten, die vinden dat wat minder leuk. Temperaturen onder 15 graden zijn een no go voor de tropische rakkers. Koelkasten of andere apparaten worden soms best warm. Ideaal om je plant een warm plekje aan te bieden. Je kan ook een warmtemat gebruiken, gecombineerd met een schaal met natte stenen. Zo heb je meteen ook een hogere luchtvochtigheid. 


Want zodra je verwarming hoger gaat, droogt de lucht in je huis snel uit. Dat kan je oplossen met oldschool potjes met water op je verwarming. Het water verdampt door de warmte. Maak je eten klaar? Koken je aardappelen? Het water dat verdampt is ideaal om de lucht vochtiger te maken. Zet de deuren in huis maar open om dat vocht wat te verspreiden. En nog simpeler: hang je was op een droogrek bij je planten. Van multitasken gesproken! Je planten samen zetten kan ook helpen: ze transpireren water en houden zo elkaar vochtig. Maar let er natuurlijk wel goed op dat er geen ongedierte op één van de planten zit. Een goede luchtbevochtiger kan obviously dé oplossing voor je zijn. Freya en ik hebben allebei een parfumverspreider gekocht, gevuld met water et voila! 

begonia water geven

water

Je hebt het misschien al gemerkt: nu de verwarming aanstaat droogt de bovenste laag van je potgrond sneller uit. De ultieme tip: stop je vinger een paar centimeter in de potgrond. Is het daar nog vochtig? Dan heeft je plant geen extra water nodig. Sommige planten hebben in de winter zelfs maar 1x per maand water nodig. Verschillende planten hebben verschillende noden, dus het is belangrijk dat je je planten goed kent en vooral goed in de gaten houdt. En onthou: wat te weinig water is altijd beter dan wat te veel water.

alocasia frydek nieuw blad

voeding

De vuistregel: voeding geef je enkel tijdens het groeiseizoen, niet in de winter. MAAR je hebt wel eens een plant die gek toch nog nieuwe bladeren maakt in de winter. Dan kan een beetje voeding wel goed doen voor je groene vriend. Je kan de dosis na het groeiseizoen wel wat verminderen, maar zolang je plant groeit, mag je het wel blijven geven. Maar let hier ook op: je doet meer kwaad dan goed met te veel voeding. Beter wat te weinig dan wat te veel.

stekjes op water

verpotten/stekken

De vuistregel: verpotten en stekken doe je in het groeiseizoen, niet in de winter. Groeien de wortels van je plant uit de pot? Dan doe je meer kwaad dan goed door hem niet te verpotten. Maar vergeet niet dat je plant nu meer moeite gaat hebben om te acclimatiseren in zijn nieuwe pot. Is verpotten niet echt nodig? Dan wacht je beter tot de lente. Hetzelfde geldt voor stekken: het kan, maar het gaat heel wat trager dan in de lente. En soms lukt het echt niet. Alles hangt af van de omstandigheden waarin je je planten zet: licht, water, temperatuur, luchtvochtigheid. 

DIY fles als een serre, kerstboom kiemplantje zelf gezaaid

En zaaien?

Zaaien kan het hele jaar door! Zolang je plantje op een lichte plek staat en de temperatuur niet te hard schommelt. En bij sommige planten zal je iets meer geduld nodig hebben. Maar geen zorgen, je kan je kerstcadeau al perfect beginnen zaaien!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.