Duurzaam groeien: planten op hydrocultuur

Duurzaam groeien: planten op hydrocultuur

Planten op hydrocultuur, super populair in de jaren 70! Ze doen je spontaan terugdenken aan de plantenbakken naast het zwembad. Maar wat is dat nu eigenlijk, hydrocultuur? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?  

Wat is hydrocultuur
Met hydrocultuur Zet je je planten niet in potgrond, maar op kleikorrels of poreus gesteente zoals vulcastrat of pon. De korrels nemen vocht op en afhankelijk van de nood van de plant, geven ze dat vocht ook stelselmatig weer af. 

Kamerplant op hydrocultuur kleikorrels

Voordelen
Die lelijke bruine bolletjes (there, I said it) hebben toch wel wat voordelen:

  • Je plant water geven wordt makkelijker.
    Doordat je plant enkel het vocht opneemt dat hij nodig heeft, hoef je dus minder vaak water te geven. Daarnaast gaan de wortels dus ook niet té veel water opnemen. Jup, overwateren, da's verleden tijd!
  • Weg met beestjes!
    Beestjes zoals rouwvliegjes hebben potgrond nodig om hun eitjes in te leggen. Met hydrocultuur verdwijnen die vervelende beestjes dus als een glaasje wijn voor Tine en Freya. Maar ook schimmels en ziekten komen minder vaak voor.
  • Ready to mingle.
    Omdat in hydrocultuur de wortels enkel het vocht onttrekken dat ze nodig hebben, kan je planten met verschillende water behoeften toch samen zetten. 
  • Kleikorrels zijn duurzaam.
    Hydrocultuur is duurzaam om verschillende redenen. Om te beginnen moet je minder vaak water geven en wordt al het water door de korrels of door je plant gebruikt. Op die manier gaat er dus geen water verloren. Daarnaast zijn de hydrokorrels ook herbruikbaar. Terwijl je potgrond moet vervangen, kunnen kleikorrels niet uitgeput raken of vergaan en kan je ze dus blijven gebruiken. 

Nadelen

  • Hydrokorrels zijn, naar mijn mening, niet bepaald mooi en hebben een ietwat ouderwetse uitstraling. 
  • Hydrocultuur is redelijk duur. Weinig planten staan altijd met hun voeten in het water. Daarom moeten planten op hydrocultuur getraind worden. Die tijd rekenen de kwekers door naar de consument. Bovendien zijn de korrels in aankoop ook duurder dan potgrond. En om de watergift te kunnen controleren heb je ook een pot met reservoir en watermeter nodig. 

Hoe je zelf overstapt op hydrocultuur leggen we uit in een andere blog.

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.