Hoe Blad Steen Schaar de plantcommunity écht groen maakt

Hoe Blad Steen Schaar de plantcommunity écht groen maakt

Gaan wij het klimaat redden met kamerplant zaden? Natuurlijk niet. Maar kamerplanten in huis halen, dat kan groener! Dus toen wij onze onderneming opstartten, waren we het er meteen over eens: wij gaan duurzaam ondernemen.


Hoezo de plant community is niet groen?

Kamerplanten maken je omgeving misschien wel groener, maar ze zijn helaas niet altijd de meest milieuvriendelijke aankoop. Bij het opkweken is veel energie nodig om die populaire tropische planten mooi en groot te krijgen. Ons klimaat lijkt nu eenmaal in de verste verte niet op het natuurlijk klimaat waarin deze planten groeien. Insert: veel warmte en vocht. En dan komen er nog 2 grote spelbrekers: bestrijdingsmiddelen en transport. 

veel kamerplanten dicht bij elkaar

Photo by Matthew Kalapuch on Unsplash


Stel je even voor: rijen en rijen aan prachtige calathea’s in een serre. Zo mooi! Dat heet monocultuur: een stuk grond met één soort gewas. Het voordeel? Al die planten zien er mooi hetzelfde uit, want ze groeien in dezelfde omstandigheden. Het nadeel? Wat krijg je als je een heleboel calathea’s bij elkaar verzamelt? Inderdaad, een heel mooi zicht. EN BEESTJES. Dat ongedierte wordt dan aangepakt met bestrijdingsmiddelen. En de meest snelle, efficiënte middelen, zijn jammer genoeg niet de meest milieuvriendelijke. Die pesticiden komen jouw woonkamer binnen en belanden uiteindelijk in het milieu. Zijn die planten volgroeid en klaar om verkocht te worden? Dan worden ze naar tuincentra of andere verdeelpunten vervoerd. 

Kan ik nu geen kamerplanten meer kopen?

Eerlijk is eerlijk: wij hebben allebei een interieur vol mooie kamerplanten. Omdat we ons, zoals heel veel plantfanaten, totaal niet bewust waren van de situatie. En wie kan er nu nee zeggen tegen een mooie nieuwe calathea? Er is wel steeds meer vraag naar biologisch gekweekte kamerplanten, maar dat gaat traag. Langs de ene kant door gebrek aan kennis en langs de andere kant door verwachtingen van de consument. Want mijn calathea? Die mag geen enkel bruin vlekje op zijn blad hebben! In Nederland zijn er ondertussen drie biologische kwekers. Zij gebruiken bijvoorbeeld restwarmte om kassen te verwarmen. Deze kwekers herken je aan hun Fair-Flora label. Zo weet jij meteen hoeveel CO2 er gebruikt is om jouw plant te kweken en welke biologische stoffen ze gebruikten.


Op zoek naar biologische kamerplanten? Neem eens een kijkje bij  https://www.sprinklr.co en https://www.ogreen.eu/nl/ogreen-story

team blad steen schaar brainstorm over kamerplant zaden

Hoe groen is Blad Steen Schaar?

Zelf je kamerplanten zaaien is dus beter voor het milieu. Logisch, want je kleine groene vrienden kunnen meegenieten van de warmte in jouw huis. Je hoeft geen pesticiden te gebruiken, aangezien je geen rijen en rijen aan planten gaat kweken die elkaar ziek maken. 


We zijn geen wereldverbeteraars. Ja, onze pakketjes worden geleverd met de vriendelijke postbode in zijn/haar camionette. We know. We zijn dan ook maar een kleine onderneming en kunnen het ons (nog) niet veroorloven om bpost te voorzien van elektrische wagens. 


Maar wat we wel in handen hebben, zijn onze leveranciers en het verpakkingsmateriaal. Onze leveranciers garanderen ons niet alleen kwalitatieve zaden, maar ook correct gecultiveerde zaden. Zo heeft één van hen zelfs een Skal bio certificaat, dat jaarlijks vernieuwd wordt. Al ons verpakkingsmateriaal is aangekocht met het oog op duurzaamheid. De geschenkdoosjes komen van een verdeler met een certificering op vlak van milieu. Onze zaadjes zitten in plastic afsluitbare zakjes, en zelfs die bestaan uit 60% gerecycleerd materiaal. En onze potjes zijn natuurlijk 100% gerecycleerde wijnflessen! 

groeipakket met upcycled pot gemaakt uit wijnfles

 

 Meer info: https://www.demorgen.be/beter-leven/waar-vind-je-een-kamerplant-die-echt-groen-is-als-hij-uit-guatemala-komt-is-hij-niet-milieuvriendelijk~b2af8c7a/?fbclid=IwAR1vagcfC9NnFGSjrhuE3kvJQCY4yqNY1voOu90FpSxGmPesLofP7ZT7vKY

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.