Soms gebruiken we eens dure, chique woorden. We doen dat niet omdat het kan, maar wel omdat het een belangrijk onderdeel is van het zaai-proces. Want stratificeren is simpel gezegd het zachter maken van de schil van zaden.
Natuurlijk schild
Rijpe zaden gaan in de natuur niet meteen terug ontkiemen. Afhankelijk van het soort zaad en de regio waarin ze groeien, moeten ze soms barre weersomstandigheden doorstaan of maken ze lange en zware reizen voor ze kunnen beginnen groeien. Om zichzelf tijdens die reis te beschermen, komen ze in een harde schil.
Het natuurlijke proces kan op verschillende manieren verlopen. Sommige zaden worden opgegeten en worden zachter door aantasting van de maagzuren, anderen vallen in het water en schuren tegen rotsen aan waardoor de schil zachter wordt of breekt.
Huis, tuin en keukenmanieren
Nee, wij eten onze zaden niet eerst op voor we ze starten met zaaien. Thuis kan je dat op verschillende manieren doen, maar de meest gebruikte manier is weken in water. Zo zal je zien dat veel van onze zaden tot 48h moeten weken voor je ermee aan de slag kan.
Echt harde zaden, zoals die van de bananenplant bijvoorbeeld, kan je ook eerst een beetje schuren met schuurpapier of een vijl.
Een andere manier, die wij vooral gebruiken bij het kruidje-roer-me-niet, is het gebruik van een temperatuur-shock. Daarbij gaan we de zaden overgieten met kokend water en ze dan zo nog een aantal uur laten weken.
Wanneer moet dat dan?
No worries, als je bij ons koopt beschrijven we in de zaai handleiding of je zaden een voorbereiding nodig hebben. We leggen dan ook uit of je de zaden eerst moet schuren of gewoon kan laten weken.
Een algemene regel is wel dat hoe groter het zaad, hoe groter de kans dat ze eerst wat voorbereiding nodig hebben.
Deze zaden hebben graag wat voorbereiding:
- Kruidje-roer-me-niet
- Monstera Deliciosa
- Sierasperge
- Paradijsvogelplant
- Bananenplant
- Schefflera
- Koffieplant
- Mexicaanse Bergpalm
- Alocasia