Zit je plantje in de overgang van kiemplantje naar volwassen plant? Dan kan plantenvoeding een extra boost geven aan de groei. De extra mineralen zorgen ervoor dat je plantje gezond is en minder vatbaar is voor ongedierte. Maar let wel op: geef je te veel, dan verzuurt je potgrond al snel en breng je net schade toe aan je plantje en vooral aan de wortels. Maar hoe pak je het dan best aan?
Wanneer begin je met plantenvoeding?
Om te beginnen kiemen, haalt je plantje de nodige voedingsstoffen uit zijn zaadje. Eens het begint te groeien, heeft het licht, CO2 en water nodig om te overleven. Om goed te groeien, haalt je plantje ook via de wortels mineralen uit de potgrond. Die zorgen bijvoorbeeld voor de stevigheid van de stam en de groene kleur van het blad. Potgrond bevat altijd een bepaalde hoeveelheid van die mineralen. Dus heb je net je plant verpot? Dan heeft hij zeker nog even geen voeding nodig. Zit je plantje al een tijd in dezelfde potgrond? Dan kan hij vast wat voeding gebruiken.
Nu duurt het wel even voor je kiemplantje die mineralen echt uit de potgrond begint te halen. Je wacht best met voeding geven tot het zich echt begint te ontwikkelen tot volwassen plant. Wanneer is dat juist? Dat lees je HIER.
Verder geef je best voeding in het groeiseizoen. Bij mijn kamerplant doe ik dit vanaf maart tot eind september.
Welke plantenvoeding gebruik je best?
Je hebt heel wat verschillende soorten: vloeibare voeding, staafjes, korrels, ... Voor kiemplantjes gebruik je best vloeibare voeding, omdat je zo goed in de hand hebt hoeveel je geeft en zeker niet te veel geeft.
Verder geef ik altijd biologische, organische plantenvoeding. Simpel gezegd is niet-organische plantenvoeding een samenstelling met chemische stoffen. Voor de productie hiervan, zijn meer fossiele brandstoffen nodig dan bij organische voeding. Organische voeding bestaat uit dierlijke/plantaardige bestanddelen en is wat beter voor het milieu.
Hoe vaak geef je plantenvoeding?
Dus: plantje net verpot? Nog even wachten! Op de zak van je potgrond kan je vaak lezen welke concentratie voeding erin zit en hoe lang je best wacht met voeding bijgeven.
Verder hangt de frequentie af van welke plantenvoeding je gebruikt. Hoe weet je dan hoe vaak je voeding moet geven? Dat lees je gewoon op de verpakking van jouw plantenvoeding.
Hoeveel plantenvoeding is ideaal?
Geef ZEKER NIET meer dan aangegeven staat! Verzuurde potgrond brengt net schade toe aan je plantjes. Op de verpakking staat vaak goed aangegeven hoeveel je plantje kan hebben. Verder heeft een trage groeier zoals een cactus heel wat minder nodig dan een bananenplant die het ene na het andere nieuwe blad groeit.