serre met zaden en kiemplantjes

Kamerplanten zaaien: is dat eigenlijk moeilijk?

Nee. 

Het enige juiste antwoord, maar niet genoeg om een blogpost mee te vullen zeker? Alright, hier komt wat extra info! Kamerplanten zaaien is hoe dan ook gemakkelijker dan je denkt. De 3 dingen waar jij je vanaf nu dagelijks zorgen over maakt, zijn vochtigheid, warmte en licht. Hou je die 3 factoren op peil, dan heb jij de ideale omgeving om kamerplanten te zaaien! 

serre met zaadjes en plantjes

Vochtigheid

Dit is de belangrijkste factor. Vanaf het moment dat je zaadjes in de grond zitten (of erop liggen), hou je ze vochtig. Consistent, niet te veel en niet te weinig. Het gaat natuurlijk om kleine, delicate zaadjes. Dus je tuinslang bovenhalen is uiteraard wat overdreven. Je zorgt er best voor dat de zaadjes mooi op hun plaats blijven wanneer je ze water geeft. Daarom gebruik ik altijd een plantenspuit. 

Warmte

Zaai je tropische kamerplantzaden? Dan is het vrij logisch dat warmte een belangrijke rol speelt. In Finland groeien nu eenmaal niet zomaar Monstera’s uit de grond. Kamertemperatuur is ideaal. Let op: hoe warmer je zaadjes staan, hoe sneller ze uitdrogen!

Licht

Moet ik nu een speciale groeilamp aanschaffen? Nee hoor, daglicht is zeker voldoende. Tropische planten groeien vaak zelfs op plaatsen met wat minder licht. Dus no worries! 

serre met plantjes

Opstelling

Hoe pak ik dat aan? Ik plant mijn zaadjes in random kleine potjes die ik in huis vind. Je kan ze in gewone potgrond proberen planten, maar met zaai- en stekgrond is de kans groter dat je zaadjes uitkomen. Ik heb een Ikea kweekkastje gekocht om al mijn zaadjes in te zetten. Zeker geen garantie op succes, want het kastje sluit helemaal niet zo goed af.  Maar ’t ziet er wel leuk uit! De potjes afdekken is echt cruciaal. Een glazen stolp of huishoudfolie werken erg goed. We zijn nog op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief. Heb jij een idee? Laat het ons gerust weten en stuur ons een mailtje of DM! 

Elk zaadje is anders

Een calathea is niet hetzelfde als een monstera. Voor hun zaadjes geldt uiteraard hetzelfde! Daarom sturen we altijd een zaaibeschrijving mee met je bestelling. Zo is de kans veel groter dat je zaadjes ontkiemen. Onze leveranciers garanderen zaden van hoge kwaliteit. Toch gebeurt het wel eens dat zaadjes echt niet uitkomen. Net zoals een kamerplant het soms gewoon echt niet doet bij je thuis. Er zijn zoveel externe factoren die hier een rol spelen: hoe de zaadjes bewaard zijn, hoeveel tijd er zit tussen cultiveren en planten, de omgeving die misschien toch niet ideaal is, … Daarom zitten er bij elke bestelling minstens 5 zaadjes. Zo is de kans groter dat je minstens 1 plantje aan het groeien krijgt!


Ziezo, nu je alles weet over hoe je planten kan zaaien: neem zeker een kijkje in onze webshop!

ontkiemd plantje in serre

 

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.