Hoe zaai je met mos?

Hoe zaai je met mos?

Er zijn een heleboel manieren om je zaadjes te doen ontkiemen. Eén daarvan, is zaaien met mos.

Wat heb je nodig?

- Zaadjes natuurlijk! Die vind je hier in onze shop.

- Sphagnum mos, dat kan je bijvoorbeeld hier kopen.

- Een plastic doosje, een glazen potje (dat je kan afsluiten) of een hersluitbaar plastic zakje.

potje met sphagnum mos

 

Wat eerst?
Sommige zaadjes hebben voorbereiding nodig. Ook als je zaait op mos, moet je die zaadjes eerst even voorbereiden. Lees daarom eerst grondig de handleiding van jouw zaadjes.

En dan?
Maak een balletje van het mos en stop je zaadje erin. Sluit dan je potje goed af en zet het op een lichte, warme plek. Voor deze methode gebruik ik grotere zaadjes, dus stop ik maximum 1 zaadje in 1 potje. Zoals je op de foto ziet. Gebruik je een groter potje of doosje, dan kan je er meerdere in zaaien natuurlijk. 

Check regelmatig je potje: sphagnum mos is erg vochtig en begint soms snel te schimmelen. Om dat te voorkomen kan je het mos af en toe even laten ademen, door je potje even open te zetten.

kruidje-roer-me-niet op sphagnum mos

Groeit er iets?
Woohoooo!! Goed gedaan! Laat je kiemplantje zo lang mogelijk in zijn ideale omgeving zitten. Groeit het plantje tegen het deksel? Dan is het tijd om het op potgrond te zetten. 

Vul dan een potje met zaai- en stekgrond. Maak een putje in de grond en plant je ontkiemde zaadje erin. Druk voorzichtig aan, maar zorg dat je de wortels niet beschadigt. Hou de grond licht vochtig en dek het potje nog af met bv. een stolp. 

Zet je potje terug op een warme en lichte plaats en pak er nog maar een wijntje bij. En Facebook. Deel terwijl je wacht je ervaringen ook zeker in onze groep, we zijn super benieuwd naar jouw ervaringen!Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.