5 manieren om zaadjes te doen ontkiemen

5 manieren om zaadjes te doen ontkiemen

Je hebt het misschien al door: kamerplanten opkweken uit zaad is minder makkelijk dan bijvoorbeeld kruiden of groenten. Zelfs als je de handleiding van buiten geleerd hebt, lukt het niet altijd. Het leuke aan zaaien is dat je met verschillende methodes kan experimenteren. Zo ontdek je wat de beste manier is voor jouw zaadjes bij jou thuis om te beginnen groeien.

Wat heeft elke setup nodig?

Om je zaadjes te doen ontkiemen, heb je eigenlijk de omgeving nodig waar tropische planten natuurlijk in groeien. Het belangrijkste? Een vochtige omgeving. Je bereidt de meeste zaadjes best voor, door ze een dag in water te laten trekken. Daarnaast heb je ook warmte nodig, liefst zelfs een omgeving met weinig temperatuurschommelingen. Dus je zoekt best het warmste plekje in huis op! Verder heb je voldoende licht nodig. Sommige zaadjes hebben niet perse licht nodig om te ontkiemen. Maar de jonge kiemplantjes hebben genoeg licht nodig om te kunnen groeien. Je kan de zaadjes bij het raam zetten, maar daar let je natuurlijk best op voor schommelingen in temperatuur. Indirect licht is trouwens het allerbeste! Een groeilamp is uiteraard ook een uitstekende optie.



Optie 1: plastic zakje

Goedkoop en je hebt het vast al in huis: een plastic zak. Je trekt simpelweg een zakje over het potje waar je in gezaaid hebt. Je kan ook vershoudfolie gebruiken. Zorg er wel voor dat het goed afsluit. Maak de potgrond vochtig genoeg, zodat je na een tijdje condens ziet op het plastic. En check natuurlijk regelmatig: als het zakje goed afsluit kan er schimmel op de potgrond ontstaan. Dan is het goed om het zakje er af en toe kort even af te laten.

Voordeel: goedkoop & effectief

Nadeel: niet echt duurzaam


kweekkastje


Optie 2: een stolp of kweekkastje
Een duurzame manier om je potjes af te dekken, is met stolpen. We hebben hier al een heleboel opties opgelijst. Je vindt stolpen bij Ikea, maar ook vaak in de kringwinkel. Zo zien je zaaiprojectjes er meteen ook leuker uit en passen ze mooi in je interieur.

Voordeel: duurzaam, effectief & mooi
Nadeel: niet zo goedkoop


wet towel methode om zaadjes te doen ontkiemen

Optie 3: vochtig keukenpapier
Je neemt een stuk keukenrol, maakt het vochtig en plooit het in een plastic potje/doosje/plastic afsluitbaar zakje. In deze video tonen we je hoe je dat het beste aanpakt.

Voordeel: je ziet de zaadjes meteen ontkiemen, omdat ze bloot op het papier liggen. Bij trage groeiers zoals de ficus, is dat heel fijn!
Nadeel: als je te lang wacht om de kiemplantjes op potgrond te zetten, wordt het moeilijk om ze goed los te krijgen van het papier en wennen ze moeilijker aan een nieuwe omgeving.

 

kiemplantje van mimosa pudica in sphagnum mosOptie 4: met mos

Heel gelijkaardig aan de vorige methode, maar in plaats van nat keukenpapier, gebruik je mos. De omgeving wordt erg vochtig, wat ideaal is voor hardere zaadsoorten zoals palmen en koffieplantjes.

Voordeel: duurzaam (je kan mos vaak opnieuw gebruiken)

Nadeel: er groeit snel mos, dus je houdt dat best in de gaten en laat het mos af en toe even ademen.


mexicaanse bergpalm in een DIY serre gemaakt van een flesOptie 5: DIY serre

Je kan je eigen kleine serre maken met een plastic fles. Hoe je dat net doet, leggen we je hier uit. Als je ziet dat het wat te vochtig wordt in je zelfgemaakte serre, kan je altijd even de dop eraf halen voor een paar uur.


Voordeel: goedkoop

Nadeel: milieubewust als jij bent, heb je misschien geen plastic flessen in huis

Er zijn natuurlijk nog een heleboel methodes om je zaadjes te doen ontkiemen. Dit zijn 5 methodes die bij mij al gewerkt hebben. Ken je een andere methode die ik zeker nog moet toevoegen? Laat het hier gerust even weten!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.