3 tips voor zaaien tijdens de herfst/winter

3 tips voor zaaien tijdens de herfst/winter

Kan je kamerplanten kweken in de herfst en in de winter? JUP. Logisch, want deze groene vrienden zaai je altijd binnen. Is er een verschil tussen zaaien in de zomer/lente en herfst/winter? JUP. Zoals altijd bij zaaien, hou je rekening met 3 factoren: warmte, luchtvochtigheid en licht. 

remusatia plantje gekweekt uit kamerplant zaden

Tip #1: Draai je verwarming niet volledig open & 's avonds weer dicht
In het najaar wordt het kouder. Normaal merken je kamerplanten daar niet zoveel van. Want je zet gewoon je verwarming op. Maar misschien doe je dat niet in alle ruimtes in huis. Of zet je de verwarming ‘s nachts wat lager. Dat is voor je volwassen plant absoluut geen probleem. Maar je zaadjes hebben liever niet te veel schommelingen in temperatuur. Kamertemperatuur is ideaal voor een zaadje om te ontkiemen. Dus zet je je zaadje best op de warmste plaats in huis. En hou het daar lekker warm!


Tip #2: Zet een glaasje water op je verwarming

Je zou denken: de hittegolven zijn voorbij (waren die er dan deze zomer?), geen problemen meer met luchtvochtigheid! Ik moet je teleurstellen: je verwarming zorgt voor erg droge lucht in je huis. Da’s gelukkig makkelijk op te lossen. Je kan regelmatig sproeien, en een glaasje water op je radiator doet wonderen!

remusatia kiemplantje gekweekt uit kamerplant zaden in een upcycled flessenpotje van Blad Steen Schaar


Tip #3: Met minder licht heb je meer geduld nodig

Ze worden niet voor niets de donkere dagen genoemd. In het najaar worden de dagen korter en je planten krijgen steeds minder licht. Dit is een factor die je natuurlijk niet in de hand hebt, tenzij je een groeilamp in je bezit hebt. Die zijn wel ideaal op dit moment. Maar no worries: je kan ook kamerplanten kweken zonder groeilamp. Je zal alleen ietsje meer geduld moeten hebben!Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.