tillandsia utriculata of luchtplantje

Next level zaaien: Tillandsia Utriculata of luchtplantje

Toen Freya en ik deze groene vriend tegenkwamen bij onze leverancier, waren we meteen getriggerd. En jij vast ook! Want zo’n luchtplantje, hoe groeit dat juist? In de grond of ‘aan’ de lucht? Heeft dat veel water nodig en hoe geef je zo’n luchtplantje water? Want euh, ik zie nergens een wortel? No worries: we zochten het allemaal voor je uit!

Groeien zonder wortels

Als je even naar de foto van ons Debby kijkt zie je het meteen: luchtplantjes hebben geen wortels. Die hebben ze helemaal niet nodig, doordat ze ‘in de lucht’ leven. Hoe nemen ze dan water en voedingsstoffen op? Via haarschubben!

De haarschubben geven deze groene vriend zijn karakteristieke zilvergrijze schijn. Heel mooi én nuttig dus! Want hiermee kan het plantje op de meest moeilijke plaatsen toch groeien. Het nadeel? Luchtplantjes groeien eeeeerg traag. Hoe gaat dat mechanisme juist in zijn werk? Dat lees je hieronder. Sta je te popelen om er gewoon aan te beginnen? Scrol even verder voor de zaai-instructies!


Het groeimechanisme van luchtplantjes

Groeien met haarschubben, hoe werkt dat juist? De basis is bij alle planten hetzelfde: om te groeien doen ze aan fotosynthese. Wat heb je daarvoor nodig? Water, licht en CO2. Wat komt eruit voort? Zuurstof en glucose. Zuurstof is top voor ons mensen. Glucose heeft de plant nodig om te groeien. Luchtplantjes houden ‘s nachts CO2 vast om hiermee overdag aan fotosynthese te doen. Op die manier kunnen ze hun haarschubben overdag dicht houden en verdampt het water in hun systeem minder snel. Keislim dus! Het grootste nadeel? Ze kunnen maar een beperkte hoeveelheid CO2 vasthouden. Water en voedingsstoffen opnemen gaat via haarschubben ook in mindere mate. En daardoor groeien ze dus niet zo snel. 


En wat als ik mijn luchtplantje veel water geef? Groeit het dan niet sneller? Helaas, zo werkt het niet. Het laagje water dat zich dan rond het plantje vormt, zorgt er net voor dat het minder goed aan fotosynthese kan doen. En daarom kan je deze groene vriend niet in grond zaaien. Dat houdt het plantje te lang vochtig. Tofkes, maar hoe zaai ik ze dan wel? 


Dus: zo zaai je Tillandsia

Tijd om je enveloppe met zaadjes open te doen. Hoe koddig is dat pluis? Maak je dat nat, dan zit het zaadje vast aan het oppervlak eronder. Op die manier kan je ze dus vasthechten. 


Stap 1:
Je kan ervoor kiezen om de zaadjes op varenwortel te planten in een terracotta pot. Je drukt de varenwortel goed aan en knipt de uitstekende wortels af om een min of meer plat oppervlak te krijgen. Dan verspreid je de zaadjes erop en sproei je ze vast met water.

Maar na wat research blijkt dat de meesten er voor kiezen om de zaadjes te hechten aan gaas. Dat kan je dan ophangen, zodat het minder plaats inneemt. Vaak wordt groen schaduwgaas aangeraden (wat ze op kassen gebruiken). Horre- of vliegegaas kan ook, maar dat blijft makkelijker nat door de fijne structuur. En dat is vaak problematisch voor de zaadjes.  


Stap 2:

Check of de zaadjes goed rijp zijn. Zijn ze bruin van kleur of springen ze zelfs al open?  Dan zijn ze perfect om te zaaien! Verdeel de zaadjes mooi over het pluis, zodat ze niet te dicht op elkaar zitten. Leg het pluisje met zaadjes op het gaas, spreid het een beetje en sproei het vast met wat water. 


Stap 3:

De eerste dag hou je de zaadjes best vochtig, zodat ze kunnen zwellen. Daar gebruik je geen leidingwater voor, maar kalkarm water. De 2 maanden die volgen sproei je de zaden best elke dag een keer. Daarna minder je door geleidelijk aan een dag over te slaan. 


Stap 4:

Na een week tot een paar maanden kan je een kiem zien ontstaan. Na een jaar (je leest het goed, een jaar) heb je normaal gezien per kiem een paar blaadjes. Beginnen ze te dicht op elkaar te groeien? Dan is het tijd om ze van het gaas te halen. Je maakt het pluis nat en haalt ze zo voorzichtig van het gaas. In dit stadium zijn de plantjes nog minder dan 1 cm groot. 


Stap 5:

Verwijder het pluis en kort te worteltjes in tot ongeveer 1 cm. Plak dan de zaadjes in een druppel lijm (bv Bisonkit is hier goed voor) op horregaas. Plaats ze onderling op 1 cm uit elkaar. Zo ben je vertrokken voor een paar jaar. 


Stap 6:

Groeien ze weer te dicht op elkaar? Dan kan je het horregaas tot een dunne strook knippen en rond een bamboestok winden. Zo staan ze weer wat verder uit elkaar.

Ziezo, hier ben je een paar jaar zoet mee. Het duurt zo’n 15 tot 20 jaar voor je een volgroeid plantje hebt. Maar geen zorgen: de kleine plantjes zien er eigenlijk ook heel mooi uit! 


NOG meer info, vind je hier: http://tillandsia.nl/site/zaaisysteem.php

 

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.