Flessenpotjes maken, hoedoededa?

Flessenpotjes maken, hoedoededa?

Upcycled flessenpotjes? Hoe komt ze daar nu weer bij?! Dat hoor ik de laatste tijd wel vaker.  

Na een paar maanden thuiszitten tijdens de lockdown, zocht ik iets om mij nuttig bezig te houden. Aangezien ik mijn planten geen 5x per dag water kon blijven geven, ging ik op zoek naar een DIY projectje met kamerplanten. Zo kwam ik toevallig uit op self-watering potjes, gemaakt van wijnflessen. Upcycling zoals ze dat noemen. Er wordt hier wel eens een wijntje gedronken, dus flessen genoeg om mee te experimenteren. Met een wijntje in de hand begon mijn research, en niet veel later had ik mijn flessensnijder besteld. Een flessensnijder? Eigenlijk een metalen houder met een glassnijder en wieltjes. And the rest is history! Maar hoe gaat dat flessensnijden nu juist in zijn werk? 

upcycled flessenpotjes maken

Stap 1: flessen verzamelen

De eerste stap is natuurlijk zorgen dat er een lege fles wijn is. Dat bleek al snel niet zo’n probleem te zijn. Vrienden, familie, buren en heel Sint-Amands weten ondertussen waar ze hun lege flessen mogen droppen (thanks Facebook). Ik begin altijd met het verwijderen van de etiketten. Dat doe ik met warm water. Hardnekkige lijmresten verwijder ik met een glasschraper en babyolie. 

upcycled flessenpotje snijden

Stap 2: snijden maar

De flessensnijder heeft een verstelbare houder waarmee ik de hoogte kan aanpassen. Afhankelijk van de fles maken we de potjes wat hoger of net minder hoog zodat ze mooi in onze doosjes passen. Als de houder juist staat, gaat de fles op de houder en draai ik ze volledig rond zodat er een breuklijn in de fles komt. Enkel een breuklijn, dus de fles is nog niet in 2!

upcycled flessenpotje breken met water

Stap 3: stromend water

Om de fles effectief in 2 te breken, overgiet ik ze afwisselend met heet en koud water. Daarvoor gebruik ik rubberen ringen rond de fles. Die ringen verzamelen het water op de breuklijn. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat de fles uiteindelijk in 2 breekt.


Voor deze stap heb ik veel water nodig. Om zo weinig mogelijk te verspillen, gebruik ik regenwater en overgiet ik de flessen boven een kom zodat ik dat water kan hergebruiken. 

upcycled flessenpotje schuren

Stap 4: schuren

Ik schuur de randen om ze minder scherp te maken en de ongelijkheden eruit te halen. Dat doe ik vooral met de hand. Om de randen zo glad mogelijk te maken, gebruik ik ook verschillende korrels.

upcycled flessenpotje met Blad Steen Schaar sticker

Stap 5: proper gewassen

Als laatste stap gaan de potjes nog mee in de vaatwas, zodat ze helemaal shinen. Daarna gaat onze mooie sticker erop en zijn ze helemaal klaar voor onze pakketjes!

 

 

 

 

Terug naar blog

2 reacties

Hey Janna! Je vindt glassnijders gewoon bij bol.com :) Inderdaad heel leuk, veel plezier!

Tine

Hoi,

Waar heb je deze glassnijder gekocht? Lijkt me superleuk om te doen!
Groetjes,
Janna

Janna Tytgat

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.