DIY Serre

DIY Serre

We kunnen het niet genoeg herhalen: een vochtige grond is super belangrijk als je start met zaaien. Uiteraard proberen we dit allemaal zo ecologisch mogelijk aan te pakken: met een stolp, glas of serre. Maar wist je dat je ook een plastic fles kan recycleren tot kweekset? 

Beter nog: deze DIY is super simpel en zelfs haalbaar voor wie 2 linkerhanden heeft! (behoor je tot die laatste: vraag dan een volwassene om je te helpen)

Wat heb je nodig?

  • Plastic fles met dop
  • Aardappelmes en/of schaar

Lege plastic fles met dop, aardappelmes en zaai- en stekgrond

Ik gebruik meestal flessen van (plat) water, omdat die vaak een smaller stuk hebben. Zo kan je ze nadien weer makkelijk terug op elkaar zetten. Maar uiteraard kan je ook andere flessen gebruiken.

De eerste stap is om de fles goed uit te spoelen. Daarna verwijder je het etiket en eventuele lijmresten. 

Om de fles in twee te snijden gebruik ik het liefst een aardappelmesje. Dat is scherp genoeg om makkelijk door de fles te gaan en persoonlijk vind ik dat makkelijker dan bv. een schaar. 

Snijden doe je best onder het smalste deel van de fles.

Snijden bij het smalste deel van de lege fles

Als je de twee helften hebt, kijk dan of ze terug op elkaar passen en snij of knip indien nodig de onderkant nog wat bij.

Passen de helften mooi op elkaar? TOP, je hebt je eigen serre gemaakt!

Nu kan je aan de slag met (onze) zaden: de onderkant vullen met zaai- en stekgrond, vochtig maken, zaaien en dan de bovenkant (met dop) erop en TADAA!

Flessenhelften passen op elkaar, vullen met zaai- en stekgrond

Zet je DIY serre dan op een lichte plaats en zorg ervoor dat de temperatuur zo constant mogelijk blijft. De grond zal in je serre normaal altijd licht vochtig blijven, maar hou het toch altijd in de gaten. Geef indien nodig wat water bij (met een plantenspuit) of draai de dop enkele uren van de fles als er te veel condens in je fles zit. 

Nog geen zaden om mee aan de slag te gaan? Neem dan zeker eens een kijkje in onze shop! Ongetwijfeld heb je ondertussen ook al 37 flessenserres gemaakt. Deel dan zeker jouw tips & tricks in onze Facebookgroep Blad Steen Schaar Zaadjespraatjes!

 

DIY flessenserre in het interieur

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.