DIY Mosbal

DIY Mosbal

Yes! Dat ene zaadje is eindelijk een mini-plantje geworden, tijd om te verpotten dus. MAAR, gewoon een potje is ook maar zo gewoon. Op Instagram zag ik de IGTV van Plantastic_mr_fox over kokedama en ik was verkocht. Dat moest ik zelf ook eens proberen! 

Koke-wat? Kokedama, Japans voor mosbal - wat het ook letterlijk is - en een kunstvorm waarbij je planten laat groeien in een bal van aarde met een laagje mos errond. Je kan verschillende planten in je mosbal stoppen maar ik gebruikte hier een klein asperge plantje en een pilea peperomioides stekje. 

Wat heb je nodig?

  • Je favoriete (mini)-plantje. Tip: misschien een zelf gekweekt asperge plantje?
  • Potgrond 
  • Verse mos. Tip: ik kocht mijn mos hier op bol.com
  • IJzerdraad of touw

Stap 1
Doe wat potgrond in een kom en voeg wat water toe zodat de aarde kleverig wordt. Zorg dat de grond niet te nat is, zodat je er nog makkelijk mee kan werken. Kneed dan de aarde tot een bal.

Kom met potgrond Kom met potgrond nat maken

Heb je teveel water toegevoegd? Knijp het overtollige water er dan uit of maak de bal wat groter door er nog wat grond aan toe te voegen. 

Bal van potgrond

Stap 2
Neem je favoriete mini-plantje erbij en maak de wortels vrij!

Ik gebruikte hier een asperge- en een pannenkoekenplant maar je kan verschillende planten gebruiken. Gebruik wel liefst een soort die wel wat water kan verdragen. Om je kokedama water te geven moet je hem af en toe onderdompelen en regelmatig besproeien.

Asperge plantje  Asperge plantje met vrije wortels in bal

Stap 3
Breek de bal in twee en leg de wortels van je plantje op één van de helften. Leg daarna de tweede helft er terug op en druk aan zodat de bal weer een geheel vormt. 

Bal met aspergeplantje

Stap 4
Neem je mos erbij! Leg het omgekeerd open op tafel en haal alle takjes en blaadjes eruit. 

Bedek de bal met het mos, zorg dat er geen gaten meer zijn en dat het mos gelijk verdeeld is. Hou het dan goed op z’n plaats met een hand. 

Stap 5
Nu komt het tricky gedeelte! Met die andere hand moet je nu het touw of ijzerdraad rond de mosbal wikkelen en zorgen dat het goed vast zit. Wil je de bal subtiel inwikkelen? Gebruik dan nylondraad. Mag het opvallen? Ga dan voor touw! 

Mos rond de bal Mosbal vastmaken met ijzerdraad

Als het mos goed vast zit, kan je de draad/touw goed vastmaken met een knoopje of prik het nog vast met een klemmetje. 

VOILA! En nu kan je hét perfecte plekje voor je kokedama zoeken! Hang het omhoog met touw, zet het op een bordje of schaaltje of hou het gewoon de hele dag vast. 

Mosbal op een bordje

Besproei de bal regelmatig en dompel af en toe even onder zodat de bal niet volledig uitdroogt.

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.