Ongetwijfeld lees jij AL onze blogs! Dus heb je al gelezen over hydrocultuur en de voor- en nadelen ervan. Toch niet helemaal mee? Lees dan zeker eerst even de blog ‘Duurzaam groeien: planten op hydrocultuur’
Ben je hier terug? Of nog? Top, dan weet je ondertussen wat de voor- en nadelen zijn van kleikorrels. Zelf eens proberen, maar geen idee hoe je er juist aan begint? Ik leg het je stap voor stap uit!
Start to hydrocultuur
Voorbereiding is key: spoel je hydrokorrels goed voor je ze (her)gebruikt.
Kies het plantje dat je wil overzetten. In principe kan je alle planten overzetten op hydrocultuur. In het algemeen geldt wel: hoe jonger de plant, hoe sneller die zal wennen aan de nieuwe omgeving. Ik gebruikte een Monstera Deliciosa die ik zelf kweekte op sphagnum.
Komt je plantje uit potgrond, spoel de wortels dan schoon. Een voordeel van hydrokorrels is dat er geen beestjes in kunnen kweken. Maar als er nog potgrond aan de wortels hangt, kan dat dus nog wel. Goed spoelen is dus de boodschap om die bastards een stapje voor te zijn.
Werk je met een aparte watermeter? Zet die dan eerst in je (kweek)pot, de onderkant van de meter moet gelijk staan met de onderkant van de pot.
Start dan met een laag hydrokorrels waarop je de kluit van je plantje zet. Vul daarna verder aan met de korrels en klaar!
Tip: Gebruik een pot met watermeter zoals de self watering inserts van elho.
Vergeet je nieuwe hydro-vriendje geen voedingsstoffen te geven. Hydrokorrels bevatten geen voedingsstoffen, dus die moet je wel zelf nog (maandelijks) gaan toevoegen.
Geeft de watermeter aan dat het waterniveau laag staat? Wacht best toch een paar dagen voor je opnieuw water geeft. Op die manier kunnen de wortels even ‘luchten’ en vermijd je wortelrot.
Zelf je kamerplanten opkweken voor hydrocultuur? Start dan zeker met zaadjes uit onze shop!