Welke stappen onderneem je als je een nieuwe plant in huis haalt?

Welke stappen onderneem je als je een nieuwe plant in huis haalt?

Of ze nu (per ongeluk) in je kar beland zijn, écht noodzakelijk waren voor de badkamer of je gaat voor de zoveelste keer een calathea in leven proberen houden, we hebben altijd wel een goede reden voor een nieuwe plant. Maarrr dan gaan we vaak in de fout. Want in al ons enthousiasme zetten we die plant meteen op zijn nieuwe plaats. 

STOP DAAR MEE! Voor je een nieuwe plant een vaste plaats geeft, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Check dus vanaf nu eerst onze checklist om zo je nieuwe (en alle andere) planten happy te houden! 

STAP 1: Check op beestjes

Het is niet omdat je plant uit een tuincentrum komt, dat er geen beestjes op kunnen zitten. Wanneer je thuis komt, controleer je dus best je plant uitgebreid op ongedierte. Spoel de bladeren af en laat hem eventueel nog een paar dagen afgezonderd staan om zeker te zijn dat er geen beestjes zijn. 

Blad met beestjes

STAP 2: to verpot or not to verpot

Niet elke plant moet meteen verpot worden, afhankelijk van het seizoen waarin je de plant koopt is het zelfs af te raden omdat meteen te doen. Verpotten vraagt veel energie van je plant, en ook de verhuis van de ideale ‘tuincentrum’ omstandigheden naar je thuis kan veel energie vergen. 

Toch kan het nuttig zijn om een nieuwe plant eerst te verpotten, zelfs in de winter. Bekijk de onderkant van de pot: groeien er al wortels door? Dan is het aan te raden om te verpotten naar een grotere pot. Als er nog geen wortels te zien zijn, kan je gerust nog even wachten. 

STAP 3: Standplaats

Ookal is er een lege plaats voor het zuidgerichte raam, die nieuwe calathea gaat het daar niet al te lang uithouden. Zoek dus eerst hoeveel licht je plant nodig heeft en zoek er dan het ideale plekje voor. Wanneer je voor een bepaalde plaats in huis een nieuwe plant gaat zoeken, doe je dus best eerst wat research naar welke planten daar gelukkig zouden kunnen zijn. 

plant in de zon

STAP 4: Water

Check of je plant water nodig heeft of niet. Gebruik hiervoor je vinger (of een saté-stokje) en stop die ongeveer 2 cm in de potgrond. Blijft er grond aan je vingers hangen? Dan is de grond nog vochtig genoeg en heeft je plant nog niet direct water nodig. Wanneer er niets meer aan je vinger hangt is de potgrond te droog en mag je zeker een slok water geven. 

Voila, nu kan je nieuwe groene vriend het beste van zichzelf geven. Geniet ervan! Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.