Water geven: langs boven of langs onder?

Water geven: langs boven of langs onder?

Je hebt misschien al eens gehoord van plantenkenners dat ze hun planten langs onder water geven. Huh? Jup!


Wat is butt-chugging?

Eigenlijk heel simpel: je hebt een plantje in een kweekpotje met gaatjes aan de onderkant. Dat zet je  in een pot/kom/bak met water voor een kwartiertje. Als je het potje dan weer opheft, voel je dat het wat zwaarder is. De potgrond heeft het water opgenomen. 


De voordelen
Sommige planten houden er niet van om water op hun bladeren te krijgen, zoals bijvoorbeeld de meeste begonia’s. Geef je deze planten water langs onder, dan zijn de blaadjes je dankbaar! Mijn Mimosa Pudica krijgt daarom ook liefst op deze manier water.


Je hebt dan weer planten die houden van een constant vochtige potgrond. Voor deze is water geven langs onder heel handig! Zo kan je ze bijvoorbeeld in een terracotta pot zetten met een schaaltje eronder. Dat kan je vlotjes regelmatig vullen met water. In dit geval let je wel best op dat je plant geen wortelrot krijgt. 


De nadelen

Toch ben je best voorzichtig als je deze methode probeert. De potgrond kan erg verzadigd raken, waardoor je plant sneller wortelrot kan krijgen. Daarom let je er best op dat je potgrond al droog genoeg is, om nog een keer langs onder water te geven. Dat test je best door je vinger even in de potgrond te stoppen. Voel dan zeker diep genoeg in de pot of de grond nog vochtig is.

Wanneer je gewoon met de gieter rondgaat bij je planten, heb je net iets meer in de hand hoeveel water je plant krijgt. Zo kan je in de winter bijvoorbeeld makkelijker wat minder water geven of op een warme zomerdag net wat meer.

De ultieme tip? Bij twijfel controleer je best even of de potgrond nog vochtig is of niet. Gewoon even met je vinger of een stokje een paar cm in de potgrond voelen en je weet wat je te doen staat!


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.