Wat zeggen de bladeren van je plant?

Wat zeggen de bladeren van je plant?

Het internet staat vol met tips om jouw favoriete kamerplanten te verzorgen. Online vind je verschillende blogs met de ideale plaats voor je Monstera, hoeveel water je jouw Alocasia moet geven en wat de ideale vochtigheidsgraad in huis is voor je Calathea. Je volgt al die tips en toch ziet dat ene plantje er niet echt gelukkig uit. 

De meeste verzorgingstips zijn gebaseerd op ervaringen en waar de planten oorspronkelijk vandaan komen. Over het algemeen maak je planten daar dan ook gelukkig mee, maar helaas is niet elke plant of woonkamer hetzelfde. En zijn dus ook niet alle tips van toepassing zijn op jouw plant. 

Waarom is die ene plant dan niet gelukkig? Kijk eens goed naar de bladeren. Geen ongedierte? Kijk dan verder: verkleuringen, bruine randen, slappe bladeren, … Je plant kan je zonder woorden veel meer vertellen dan je denkt. 

Plant met bruin blad

Mijn plant heeft gele bladeren
Krijgt je plant gele bladeren? Dat kan verschillende oorzaken hebben, lees onze uitgebreide blog hier.

De kleuren vervagen
Beginnen de bladeren een doffe kleur te krijgen en vervaagt de tekening op het blad? Dan krijgt je plant waarschijnlijk te veel zonlicht. Dit probleem zie je vaak bij calathea’s of marantas, dat zijn typische schaduwplanten. Hun bladtekening vervaagt wanneer ze aan het raam staan. 

Verdwijnt het wit in je variegated plant? Zet je plant dan op een lichtere plek zodat het bladgroen meer energie kan opwekken.

Bruine bladeren
Krijgen je planten bruine randen? (hallo dramathea’s) Dat wijst meestal op een te lage luchtvochtigheid. Check zeker onze blog met tips om de luchtvochtigheid in huis naar omhoog te halen. Als je plant in direct zonlicht staat, kunnen de bladeren ook verbrand zijn. Zet hem in dat geval iets verder van het raam. Ook de bladeren besproeien met een plantenspuit (vooral bij variegata’s) kan een oorzaak zijn van bruine vlekken op de bladeren. 

Wanneer het blad voor een stuk bruin wordt, heeft de plant misschien net te veel water ineens gekregen. 

Volledig bruine bladeren zijn vaak het resultaat van uitdroging. Vergeet dus zeker niet om je planten regelmatig water te geven. 

Calathea orbifolia met bruine randen

Bladeren vallen af
Sommige planten laten hun bladeren vallen in situaties van stress zoals na aankoop van een nieuwe plant of na het verpotten. In dit geval moet je niets doen, je plant heeft gewoon even tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe woonplaats. 

Bladeren kunnen ook afvallen door onregelmatigheden. Probeer op regelmatige tijdstippen water te geven en zorg er ook voor dat er niet te veel temperatuurschommelingen zijn. 

Gekrulde bladeren
Meestal wil je plant daarmee zeggen dat hij meer water wil. Maar het kan ook zijn dat de staanplaats te koud is of dat hij last heeft van tocht. 

Slappe bladeren
Ziet je plant er wat slapjes uit? Waarschijnlijk heeft hij dorst. Geef een slok water of zet de binnenpot in een badje met water. Eventueel een douche kan ook helpen om je plant er weer helemaal bovenop te krijgen. 

Probeer de signalen op tijd te spotten, zo kan je de schade binnen de perken houden. Check je planten regelmatig, zo kan je ongelukkige vrienden zeker vermijden! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.