Tips voor een hogere luchtvochtigheid in huis

Tips voor een hogere luchtvochtigheid in huis

De dagen zijn korter, de temperaturen dalen en de zon maakt plaats voor grijze regenwolken. Ramen blijven vaker gesloten en de verwarming gaat aan. Dat droogt de lucht in huis uit. En jammer genoeg krijgen je planten daar bruine randjes van. Na de tips over zaaien in het najaar, geven we nu wat ideeën om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

TIP 1: Hoe meer zielen hoe meer vreugde!

‘t Zal wel zijn, en dat geldt niet alleen voor samen wijntjes drinken. Planten die samen staan, gaan op zichzelf een microklimaat vormen. Zet je planten dus in groepjes samen om zo de vochtigheid te verhogen. 

Planten in de dressing samen

TIP 2: Laat water verdampen
Doe zoals de bomma en hang vochtverdampers aan de verwarming. Ze zijn niet meer zo populair als vroeger, maar ze werken wel nog steeds! Ook schaaltjes water tussen je groene vrienden helpen om het water te laten verdampen. 

TIP 3: Plantenspuit
Haal die plantenspuit boven! De meningen hierover zijn verdeeld, maar over het algemeen helpt het wel om je planten te vernevelen. Let wel op: niet alle planten - zoals bijvoorbeeld begonia’s - vinden dit even fijn. 

TIP 4: Douchen maar
Je badkamer is vaak een warme en vochtige plaats. Neem dus je planten mee naar de badkamer wanneer je gaat douchen. En als je planten daar dan toch zijn, zet ze ook zeker eens ONDER de sproeier. Zo krijgen ze een boost, verwijder je stof én verminder je de kans op ongedierte.

TIP 5: Koop een luchtbevochtiger
Wil je een makkelijke oplossing? Ga dan voor een luchtbevochtiger. Afhankelijk van het type en de grootte van de bevochtiger kan je zelf de gewenste vochtigheid instellen en zelfs op peil houden. Maar ook kleinere bevochtigers kunnen (beperkt) helpen, ideaal dus voor die white fusion die liever niet besproeid wordt. 

luchtbevochtiger en kiemplantje

Tenslotte nog twee tips: zet op tijd de verwarming af en verlucht je huis elke dag. Dat verhoogt niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de kwaliteit van de lucht. Daar worden niet alleen je planten, maar ook jijzelf gelukkiger van!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.