5 tips om je planten je vakantie te doen overleven

5 tips om je planten je vakantie te doen overleven

Naast ons vast werk en onze webshop zijn we deze dagen ook druk bezig met het plannen van onze vakantie. Want zomer, dat staat voor ons gelijk aan reizen. Maar wat met onze plantjes tijdens al die vakanties? Speciaal voor jullie zetten we onze tips hier op een rijtje.

# Tip 1

Gebruik een stolp! Niet alleen voor je zaai-projecten, maar ook voor kleinere planten en stekjes. Op die manier maak je een mini ecosysteem, waardoor je voor enkele weken met een gerust hart op reis kan vertrekken. 

Benieuwd naar onze favoriete stolpen? Check dan ook zeker deze blog

stolpen met kleine plantjes

# Tip 2

In één van onze vorige blogs vertelden we al dat planten samen zetten kan zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Samen maken ze een eigen microklimaat en helpen elkaar op die manier te overleven. Zet je favoriete planten dus allemaal wat dichter bij elkaar voor je vertrekt, liefst ook iets verder van het raam - want minder licht = minder water! 

# Tip 3

Zaaien kan je met een natte vod of sphagnum, maar het kan ook je planten langer vochtig houden. Door onderin je potten een natte doek of sphagnum mos te leggen, kunnen je planten langer vocht onttrekken zonder dat de wortels in het nat staan. Ook een laagje kleikorrels onderin je sierpot (met een laagje water) kan helpen.

# Tip 4

Gebruik een irrigatie systeem of een zelf-waterende pot. Elho bijvoorbeeld heeft inserts met watermeter die je in een gewone sierpot kan zetten. Met die inserts geef je meer water per gietbeurt, zonder dat de wortels natte voeten hebben. Maar je kan ook gebruik maken van een watergeefsysteem: dat zijn bollen of flessen die je vult met water en zo in de grond bij je plant zet. Wanneer je plant er nood aan heeft, zal die dan zelf het water opnemen. 

watermeter in hydrocultuur

# Tip 5

Spreek je buren, vrienden, mama, nonkel of schoonmoeder aan. Er is vast wel iemand die af en toe wil langskomen om de plantjes water te geven. Zet bij elke plant hoeveel water ze wanneer moeten krijgen en of ze eventueel besproeid mogen worden. Zo vermijd je verdronken planten wanneer je terugkomt van vakantie. 

En dan nog één dingetje: skip de plantenvoeding voor je vertrekt. Je planten krijgen door de voeding een boost om te gaan groeien, maar hebben daardoor ook net meer water nodig. Als je er niet bent om je planten in het oog te houden, wil je die boost dus liever uitstellen. 

Tenslotte: geniet van je vakantie! Want je hebt het dubbel en dik verdiend. Geniet van de zon, de zee, de bergen of de stad maar vooral van het gezelschap. Veel plezier allemaal! 

freya en tine op een tandem in valencia

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.