Restjes uit de keuken

Restjes uit de keuken

Keukenrestjes kunnen perfect gebruikt worden als plantenvoeding in de tuin. Maar je kan ze ook gebruiken bij je planten binnen in huis. Eet je wel eens bananen en eieren of drink je ‘s ochtends koffie bij het ontbijt? Lees dan zeker verder want die gewoontes kunnen ook je kamerplanten helpen! 

Bananen

We zijn grote fan van de planten, maar het fruit zelf vinden we maar niets. Freya haar lief daarentegen, lust wel eens een banaan. En da’s perfect want bananenschillen kunnen stoffen toevoegen zoals kalium, fosfaat, natrium en magnesium. Bananen-water is daarom dus ideaal als maandelijkse voeding voor je kamerplanten.

Laat hiervoor de schillen 48u in water weken, haal ze daarna uit het water en leng aan met nog 4x zoveel water. 

Je kan ook de schillen fijn snijden en verwerken in de potgrond. Of gebruik de binnenkant van de schil om over de bladeren te wrijven voor extra glans.

bananenschil in potje water

Koffie

In een vorige blog vertelden we al dat katten niet zot zijn van koffie, planten daarentegen wel! Er zitten veel voedingsstoffen in zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Gebruik koffiedik en strooi dat af en toe tussen je planten. Hou er wel rekening mee dat koffie zurige eigenschappen heeft, waardoor je het dus niet te veel mag gebruiken. 

In de tuin kan je het ook gebruiken als middel tegen slakken.

Eieren

Eierschalen bestaan bijna voornamelijk uit calciumcarbonaat, dat ook in veel meststoffen gebruikt wordt. Fijngemalen schalen vergaan en geven dan hun voedingsstoffen af. Voor binnenplanten is het aan te raden om de schalen te laten weken in water zoals bij het bananen-water. 

Je kan de schalen ook mengen met het koffiedik om de verzuring te neutraliseren.

eierschalen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.