zakje zaai- en stekgrond van blad steen schaar om kamerplant zaden te zaaien

Let’s talk potgrond

Potgrond. Jawel, we gaan praten over potgrond. Want elke plantenliefhebber weet: je wandelt het tuincentrum binnen voor potgrond en dan sta je daar. Voor rekken vol verschillende soorten grond. Zand. Hoe kies je daar OOIT de beste soort uit? 

Potgrond: da’s keislecht voor het milieu

Excuseer? Jawel, je leest het goed! Potgrond bevat meestal houtvezels, boomschorssnippers of ander organisch materiaal, kalk, turf en (kunst)mest. Door de kunstmeststoffen gaat je plantje sneller groeien. De keerzijde? De productie van die stoffen is helemaal niet zo goed voor het milieu. 


Maar dat is nog niet het ergste. Turf is oud afgestorven organisch materiaal dat je terugvindt in de bodem van natuurgebieden. Je hoort het al aankomen: turf wordt opgegraven uit die waardevolle natuurgebieden, die hierdoor zwaar beschadigd worden. Het wordt ook sneller ontgonnen dan dat er nieuw turf aangroeit.


Verwerk je turf in potgrond, dan komt het in contact met lucht. Daardoor komt er geleidelijk aan CO vrij. En niet maar een klein beetje. 1 40L zak potgrond is goed voor een ritje van 75km met een gemiddelde auto.

kokosvezel tablet om kamerplanten te zaaien

Lap, en nu?

Dat is exact wat wij dachten na een heleboel onderzoek, waarvan je de samenvatting net hebt gelezen. We gebruikten in onze pakketjes speciale bio- zaai en stekgrond van DCM. Wat blijkt? Deze potgrond bevat enkel organische materialen, waaronder ook turf. Wat nu? Blad Steen Schaar is een duurzaam merk en dat willen we zo houden! Dus willen we uiteraard werken met een beter alternatief. Insert: onze nieuwe cocopeat tabletten. Kokosvezel is een courant alternatief voor turf. Het heeft een erg luchtige structuur en houdt goed water vast. Ideaal om te zaaien dus!


Kan het nog beter?
Ja hoor! Idealiter gebruik je potgrond van zoveel mogelijk lokale grondstoffen. Zo kan je nog een stapje verder gaan, door je eigen potgrond samen te stellen. Je kan in veel recyclageparken compost en potgrond ophalen. Je eigen compost gebruik kan zeker ook! Compost van groente- en fruitafval gebruik je best niet puur, maar een mengsel met bladcompost is bijvoorbeeld ideaal. 


Toch iets te veel rompslomp voor je? Bij onze zaadjes kan je sinds kort cadeauverpakking met kokosvezel tablet krijgen!

cadeauverpakking met kamerplant zaden en kokosvezel tablet

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.