Hoe verzorg je de Strelitzia Nicolai

Hoe verzorg je de Strelitzia Nicolai

Het paradijs op aarde heb je dankzij Norbert gewoon in de woonkamer! Zijn bijnaam, Paradijsvogel plant, heeft hij te danken aan de vorm en kleuren van zijn prachtige bloemen. Er valt veel te zeggen over de verzorging van deze plant. Onze persoonlijke tips vind je hier! 

Licht
Hierover zijn de meningen verdeeld. Over het algemeen staat de Strelitzia liefst op een lichte plaats, als het kan zelfs voor het raam. Ook direct zonlicht zou geen probleem mogen zijn. 

Elke plant is natuurlijk anders, en mijn Strelitzia staat bijvoorbeeld op een vrij donkere plaats in huis. Net na de aankoop stond hij in de zonnige keuken, maar daar bleek hij niet zo gelukkig te zijn. Hij is dan telkens beetje bij beetje opgeschoven tot op de (schaduwrijke) plaats waar hij nu staat. Mijn tip: luister naar je plant en blijf zoeken tot je the perfect spot gevonden hebt. 

top view grote strelitzia in hortus botanicus Amsterdam

Water
Doordat de Strelitzia graag op een lichte plaats staat, heeft hij redelijk veel water nodig. De grond mag altijd licht vochtig zijn, maar niet te nat. Zorg er ook voor dat er nooit water in de pot blijft staan. Krijgt hij bruine vlekken of lelijke bladeren? Dan kan het zijn dat hij iets meer water wil.

Luchtvochtigheid
Droge lucht kan ervoor zorgen dat er bruine randen aan de blaadjes komen. Een hogere luchtvochtigheid gaat dat vermijden. Een luchtbevochtiger kan daarbij helpen, maar ook bakjes/schaaltjes met water werken prima. Regelmatig de blaadjes besproeien is ook een mogelijkheid. Dat werkt meteen ook goed tegen stof en beestjes!

Foto met luchtbevochtiger en strelitzia kiemplantje

Stekken
Een Strelitzia stekken? Da's niet echt een aanrader. Grotere exemplaren met meerdere stammen kan je wel uit elkaar halen. Als je deze kanjer wil vermeerderen, kan je wel makkelijk zelf zaaien (met onze zaadjes bijvoorbeeld)!

Wat je nog moet weten

  • Om je Paradijsvogel optimaal te laten groeien, raden we aan om 1x per jaar te verpotten. Kies daarvoor een pot die ongeveer 20% groter is dan degene waar hij in stond. 

  • Geef 1x per maand plantenvoeding om deze groene vriend NOG meer te laten shinen!

  • De Strelitzia Reginae maakt mooie oranje bloemen, maar kan pas bloeien na een jaar of 8.

  • De Nicolai geeft witte bloemen. Maar wel alleen als hij in dé perfecte omstandigheden groeit en pas als hij 2 à 3 meter groot is.

Nog geen Paradijsvogel plant in huis? Probeer hem dan zeker zelf eens te zaaien! Neem snel een kijkje in onze webshop of ga meteen aan de slag met de stap-voor-stap video!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.