Hoe verzorg je de Rhipsalis Baccifera?

Hoe verzorg je de Rhipsalis Baccifera?

Of Lieve een lieveke is? ‘t zal wel zijn! Een beetje een warhoofd, dat wel, maar verder een toppertje om in huis te hebben. Met niet al te veel zorgen!

Licht
Oorspronkelijk vind je de Rhipsalis in tropische gebieden tussen hoge bomen. Een plekje in de halfschaduw is daarom ideaal. Op een te lichte plaats zullen de stengels verkleuren. Is het te donker, dan zal de groei vertragen. 

schaduw van rhipsalis

Water
De Rhipsalis of koraalcactus is, zoals de naam al doet vermoeden, een succulenten soort. Je mag hem dus zeker eens overslaan bij het water geven. Maar vergis je niet: je vindt ze niet terug in de woestijn. Eerder in tropische gebieden van Centraal- en Zuid Amerika, Florida en de Caraïben. Daardoor hebben ze wel vaker water nodig dan de gewone cactus- en succulentvrienden. 

Laat tussen twee gietbeurten door de grond steeds goed drogen. En geef telkens maar een klein beetje water. 

Luchtvochtigheid
De koraalcactus heeft geen specifieke eisen qua luchtvochtigheid. Toch kan je best af en toe besproeien, om zo ook beestjes en stof te verwijderen. 

Stekken
Deze plant kan je ook heel makkelijk stekken. Knip een stengel van ongeveer 10cm af en laat dit stekje ongeveer een week uitdrogen op een lichte plaats. Daarna kan je het stekje rechtstreeks in potgrond zetten, of gewoon op water. Zet je het stekje meteen in potgrond, geef dan zeker niet teveel water zodat de stengel niet kan rotten. 

Rhipsalis plantje

Wat je nog moet weten

  • De Rhipsalis is een epifyth: de plant groeit niet in de grond maar op andere planten. Daar haalt hij dan ook water en voeding uit. Andere epifythen zijn orchideeën, bromelia’s en tillandsia’s of luchtplantjes
  • De verschillen tussen de Rhipsalis soorten zijn groot: er zijn smalle stengels, met stekels, zonder stekels, platte stengels,...
  • Koraalcactussen groeien niet zo heel snel waardoor je ze niet vaak moet verpotten. Een keer om de 3 à 4 jaar is voldoende en gebruik daarvoor dan best cactusgrond.

Nog geen Rhipsalis Baccifera in huis? Probeer hem dan zeker eens zelf te zaaien! Neem snel een kijkje in onze webshop of ga meteen aan de slag met onze stap-voor-stap video!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.