Hoe verzorg je de Mimosa Pudica

Hoe verzorg je de Mimosa Pudica

Den Bob. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen! Zijn bewegende blaadjes zijn verslavend. Maar nu we ondertussen aan Bob 3.0 zijn, weten we dat we hem toch beter wat meer op zijn gemak laten. Hij houdt er eigenlijk niet echt van als je zijn blaadjes beroert (snap je 'm 🤪) Wist je trouwens dat hij een uur nodig heeft om zijn blaadjes weer open te vouwen? Vermoeiend hoor.

Gelukkig hebben we ondertussen wel genoeg ervaring om je uit te leggen hoe je het Kruidje-roer-me-niet het best kan verzorgen!

Bovenaanzicht kiemplantje Mimosa Pudica

Licht
Den Bob staat graag op lichte plaats. Direct zonlicht kan hij wel appreciëren, maar vermijd toch beter de felle middagzon. 

Water
Natte voeten heeft Bob liever niet. Maar de potgrond mag wel altijd licht vochtig zijn. Hoe lichter de standplaats, hoe meer water je moet geven. Geef zonodig meerdere keren per week een klein slokje water en kijk na of er geen water in de pot blijft staan. In de winter mag je de potgrond tussen het gieten door een beetje laten uitdrogen. 

Luchtvochtigheid
Zoals de meeste planten heeft het Kruidje-roer-me-niet ook liefst een hoge luchtvochtigheid. Heb je geen luchtbevochtiger? Haal die plantenspuit dan maar boven! Zeker in de winter hebben onze huiskamers door de verwarming vaak last van droge lucht, je mag dan zeker eens extra benevelen.

Mimosa Pudica kiemplantje onder stolp

Stekken
Je kan de Mimosa Pudica stekken, maar dat wordt niet zo heel vaak gedaan.  Gebruik om te stekken een ‘volwassen’ takje, knip het af en hou het steeltje vochtig. Dat kan in potgrond, in water of sphagnum. 

Eerlijkheidshalve moeten we wel toegeven dat we dat zelf nog nooit geprobeerd hebben met Bob (we zetten het op de to-do lijst, beloofd!)

Hij mag dan wel een gevoelige jongen zijn, je kan hem wel heel gemakkelijk zelf zaaien.

Wat je nog moet weten:

 • ‘s avonds plooit hij vanzelf zijn blaadjes toe, dat is kei normaal!
 • De Mimosa Pudica is een gevoelig plantje, in tegenstelling tot andere plantjes verplaats/draai je hem dus beter niet te vaak.
 • Krijgt je plant rode blaadjes? Dan heeft hij het koud!
 • Als het kruidje-roer-me-niet gele blaadjes krijgt of zijn blaadjes laat vallen heeft hij teveel water gekregen. Laat in dat geval de potgrond wat uitdrogen, of geef nieuwe aarde en controleer de wortels op wortelrot
 •  

  Close up van kruidje-roer-me-niet

  Nog geen Kruidje-roer-me-niet in huis? Probeer hem dan zeker zelf eens te zaaien! Neem snel een kijkje in onze webshop en ga meteen aan de slag met de stap-voor-stap video!

  Terug naar blog

  Reactie plaatsen

  Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.