Hoe verzorg je de Hoya?

Hoe verzorg je de Hoya?

Ons Hilde is een fleurige madam. Ze is één van de populairste hoyas. Logisch, want doorheen het jaar kan ze je plots verrassen met trosjes prachtige bloemen. De blaadjes en stelen lijken op die van succulenten, door die structuur wordt de Hoya vaak ook wasbloem genoemd. 

Leuk weetje, de Hoya is vernoemd naar Thomas Hoy, de man die deze prachtige plantensoort ontdekte!

Licht
Hoya’s zijn niet zo heel moeilijk, maar voor de ideale omstandigheden hebben ze het liefst een licht plekje. Zoals met veel plantjes moet je wel oppassen met direct zonlicht, daar kunnen de blaadjes van verbranden. Hier hangt ons Hilde in een lichtkoepel, waar ze alleen laat in de namiddag een uurtje of twee rechtstreekse zon krijgt. 

Water
Tussen twee gietbeurten door, laat je de bovenste paar centimeter van de potgrond best een beetje uitdrogen. Hoya’s hebben dikke bladeren die veel vocht vasthouden, maar in tegenstelling tot andere soortgenoten heeft de Hoya Bella kleinere blaadjes en ga je dus toch iets vaker moeten gieten. In de lente en zomer is 1x per week meer dan genoeg! Let zoals altijd op dat er geen water in de pot blijft staan want Hilde is gevoelig aan wortelrot.

Luchtvochtigheid
De Hoya Lanceolata is een tropische plant, en dus een fan van een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig besproeien is geen absolute must, maar Hilde kan daar wel blij van worden.

Stekken
Hilde is makkelijk te stekken. Zoek een gezonde tak uit en knip die weg met een PROPERE schaar. Haal dan de onderste blaadjes weg en zet het takje in water. Zorg ervoor dat de knopjes, waar de blaadjes afgehaald zijn, zeker onder water staan en dat er bovenaan het takje nog genoeg blaadjes hangen. Ververs het water regelmatig en zet in potgrond wanneer de wortels lang genoeg zijn.

Wat je nog moet weten

  • krijg je geen bloemen? Check of je Bella genoeg licht krijgt en of de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Geef eventueel wat voeding bij, fosfor verhoogt de kans op bloei. 
  • De bloemen van de Hoya (Bella) geven een zoete geur af waar je vooral ‘s avonds van kan genieten
  • Heb je bloemen gehad? Verwijder die tak dan zeker niet, want daar komen in de toekomst nieuwe bloemen aan!

Nog geen Hoya Bella in huis? Probeer dan zeker eens zelf te zaaien! Neem snel een kijkje in onze webshop of ga meteen aan de slag met onze stap-voor-stap video!

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.