Hoe verzorg je de Alocasia Cucullata

Hoe verzorg je de Alocasia Cucullata

Luc ken je misschien ook als de olifantsoor, een naam die hij gekregen heeft door de gigantische bladeren die deze plant kan maken. Er zijn veel soorten Luc, de ene al groter en spectaculairder dan de andere. In deze blog delen we onze verzorgingstip van de Alocasia Cucullata. 

Close-up van een olifantsoor blad 

Licht
De Alocasia heeft graag veel licht, maar vermijd direct licht van de middagzon. Gefilterd licht of licht van de ochtend- of avondzon is dan weer geen probleem. 

Deze groene jongen draait ook sterk naar het zonlicht toe. Draai de pot dus regelmatig om te vermijden dat de bladeren allemaal naar één kant trekken.

Water
Alocasia’s vragen wel wat aandacht, de grond mag nooit te nat maar ook niet te droog zijn. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar zorg er tegelijk ook voor dat er geen water in de pot blijft staan om wortelrot of gele bladeren te vermijden. 

Probeer ook altijd water op kamertemperatuur te geven, koud water vinden ze over het algemeen niet fijn. 

Luchtvochtigheid
Haal die plantenspuit maar boven! De Alocasia is een tropische plant en is dus gewoon aan tropische regenbuien en een hoge luchtvochtigheid. In de zomer mag je de Alocasia dus zeker ook eens in de regen buiten zetten.

Stekken
De olifantsoor kan je niet stekken. Maar hou wel de potgrond in de gaten wanneer je gaat verpotten. Alocasias maken knolletjes aan waaruit nieuwe planten groeien. Gooi dus niet zomaar die oude potgrond weg zonder de grond te controleren!

En natuurlijk kan je Luc ook zelf zaaien

alocasia knolletjes in mos

Wat je nog moet weten

  • Het sap van de alocasia kan irriteren en is licht giftig, opgepast dus met huisdieren en mini-mensjes
  • Druppels water aan de bladeren? Dat is gutatie en is volkomen normaal! 
  • Wanneer je alocasia gele bladeren krijgt is dat ook niet altijd een reden tot paniek. Wanneer je plant nieuwe bladeren maakt, worden de oude exemplaren afgestoten.

waterdruppel aan alocasia blad

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.