Hoe overleven je kamerplanten de winter?

Hoe overleven je kamerplanten de winter?

Bye bye winterblues, want planten zijn een prima manier om de rust van de natuur in je huis te brengen. Maar net zoals bij planten buiten, veranderen de gewoontes van je kamerplanten in de winter. Met deze tips komen je planten vlotjes de winter door!


Tip 1: zorg voor voldoende licht

We klagen wel eens over hoe kort de dagen nu zijn. En hoe weinig we de zon zien, door dat grijze weer. Maar ook je planten hebben daar last van. Veel planten gaan in een soort winter modus en stoppen met groeien. Daardoor hebben ze minder zon nodig. Voor sommige planten is dat genoeg om op hun plaatsje de winter door te komen. Anderen hebben toch nood aan wat meer licht. Hou je planten goed in de gaten en zet ze iets dichter bij het raam wanneer nodig. Leunt je plant sterk naar één kant waar meer licht komt? Draai hem dan af e toe even, zodat hij weer mooi recht groeit. Zoek je een easy fix? Dan is een groeilamp ideaal!


Tip 2: let op de temperatuur

De verwarming gaat aan, ‘s nachts weer af. Af en toe even verluchten met een raam open is natuurlijk goed. Maar je planten houden absoluut niet van koude tocht. Wat hebben je groene vrienden dan wel het liefste? Een min of meer constante omgeving op kamertemperatuur. Heb je een kamer die je amper verwarmt in de winter? Dan haal je de planten daar beter weg. Waarschijnlijk zet je je verwarming ‘s nachts koeler? Dan laat je die best niet onder de 16 °C gaan.

plant langs onder water geven

Tip 3: geef niet te veel water

Om te groeien heeft je groene vriend licht en water nodig. Aangezien er heel wat minder licht is in de winter, gaan veel planten in een soort winterslaap. Je plant stopt dus even met groeien. Het gevolg? Je plant heeft ook heel wat minder water nodig. Check dus altijd even de potgrond voor je water bij geeft. Hoe juist? Stop je vinger er even een paar cm diep in. Zolang het daar nog vochtig voelt, hoef je geen water bij te geven. 


Tip 4: stop met voeding

Door die winterslaap heeft je plant ook even geen baat bij extra voeding. Ik stop meestal met voeding vanaf oktober tot maart.

mimosa pudica of kruidje-roer-me-niet zelf gezaaid


Tip 5: stof de bladeren af

Doordat je ramen en deuren meer gesloten houdt in de winter, zal je groene vriend meer last hebben van stof. Dat zorgt er voor dat je plant nog minder licht kan opnemen. Stof je om de paar weken je plant af met een vochtige doek, dan zal hij je erg dankbaar zijn!


Tip 6: je gaat bladeren verliezen

Doordat je plant heel wat minder licht krijgt, kan hij een aantal bladeren laten vallen tijdens de winter. En da’s kei normaal! Je groene vriend heeft wat tijd nodig om zich aan te passen aan de winter. Zie je blaadjes geel worden? Knip ze dan op tijd af, daar maak je je plant blij mee.Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.