Groeit er nu schimmel op mijn potgrond?

Groeit er nu schimmel op mijn potgrond?

Ieuw, schimmel? Jup, da’s niet abnormaal! Als je potgrond lang vochtig is, kan er wat op beginnen groeien. Is dat erg? Awel, dat zullen we eens uitleggen!


Hoekomtdanu?

Staat je potgrond lang vochtig of blijft er water onderin je pot staan? Doe daar een vochtige omgeving en weinig luchtcirculatie bij, dan heb je de ideale omgeving gecreëerd voor schimmels! 


En nu?

Heb je zaadjes geplant en groeit er schimmel op de potgrond? Haal dan even de stolp (of hetgeen waarmee je je potje afdekt) voor een paar uur van het potje. Dat kan je een paar keer herhalen. Doordat de omgeving zo minder vochtig is en er meer luchtcirculatie is, verdwijnt de schimmel met een beetje geluk vanzelf!

Groeit er schimmel op de potgrond van je volwassen kamerplant? Dan kan je de toplaag van de schimmel makkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier. Maar ook in de potgrond zal de schimmel groeien. De beste remedie is om je potgrond tussen 2 gietbeurten wat te laten uitdrogen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je plant daar niet doodongelukkig van wordt! Zodra de omgeving minder vochtig is, zal de schimmel vanzelf verdwijnen. Komt hij toch telkens terug? Dan kan je best je plant verpotten en de wortels goed schoonmaken. Het is heel moeilijk om alle sporen van de schimmel weg te halen, maar met nieuwe potgrond die je minder vochtig houdt, zou de schimmel weg moeten gaan. 


Hou zeker in de gaten of de schimmel ook op je plant begint te groeien. Zo ja, dan is er meer aan de hand en reinig je best de volledige plant, inclusief de wortels.


Let op: je kan ook witte aanslag op je potgrond krijgen doordat er veel kalk in je water zit. Da’s iets helemaal anders dan schimmel. In dat geval kan je overwegen om je water te filteren voor je het aan je planten geeft.


Hoe voorkom je schimmel?

Zoals je eerder kon lezen groeit schimmel vooral op potgrond die erg vochtig staat, in een vochtige omgeving met weinig luchtcirculatie. Zie je dat de potgrond van je zaden wel erg vochtig staat? Dan kan je de stolp voor een paar uur even verwijderen. Bij een volwassen plant check je best af en toe even of er een laagje water in de je pot blijft staan, en gooi dat zeker weg. Voor je opnieuw water geeft, kan je altijd je potgrond even checken door je vinger een paar centimeter diep in de grond te steken. Voelt het daar nog vochtig? Dan heeft je plant nog geen nieuw water nodig!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.