Groeispurtjes: waarom groeit mijn plant zo snel/zo traag?

Groeispurtjes: waarom groeit mijn plant zo snel/zo traag?

Ze worden toch zo rap groot he 🥺 Ofja, sommige groende vrienden toch. Elke plant is anders in zijn groeiproces. Bovendien zijn er een heleboel factoren die de groei van je plant beïnvloeden. 

De invloed van voeding

Om te groeien heeft je plant zon en voedingsstoffen nodig. Wordt je plant wat lang en slungelig? Dan hebben ze misschien meer zonlicht nodig. Groeit je plant niet? Dan kan hij vast wat extra voeding én zon gebruiken. Let er wel op dat je enkel voeding geeft in het groeiseizoen. Ik stop meestal met voeding geven van oktober tot maart. Meer weten over voeding geven?

De invloed van het seizoen

Het groeiseizoen duurt van de lente tot de herfst. Je ziet de zon het meest in de zomer, dus doen je planten vaak dan hun zotste groeispurt. In de winter daarentegen, krijgt je plant heel wat minder licht. De dagen zijn korter en bovendien is het vaak bewolkt buiten. Veel planten gaan dan in een winterslaap. Ze stoppen met groeien en laten vaak zelfs wat bladeren vallen. Niks om je zorgen over te maken: dat is een natuurlijk proces.

coleus

Snelle groeiers

Sommige planten moeten zichzelf snel voortplanten voor de winter eraan komt. Dit zijn planten die in een korte tijd verschillende stadia doorlopen, waarin ze bijvoorbeeld bloemen maken die op hun beurt zaadjes vormen. Denk maar aan de Siernetel, maar ook het Kruidje-roer-me-niet kan snel groeien. In het groeiseizoen mag je deze planten minstens elke maand, soms zelfs om de 2 weken voeding geven. 

kiemplantjes in serre
Medium groeiers

De meeste kamerplanten zitten in deze categorie. Met een paar uur zon en voldoende indirect zonlicht, groeien deze planten aan een gestaag tempo. In het groeiseizoen mag je deze groene vrienden elke maand voeding geven.

ficus benjamina
Trage groeiers

Planten die houden van minder licht, zijn doorgaans trage groeiers. Dat geldt voor de Paradijsvogelplant, de Ficus Benjamina en al helemaal voor luchtplantjes. Doordat ze weinig energie aan het groeiproces kwijt raken, hebben deze planten maar om de 3 maanden voeding nodig.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.