Makkelijke kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Makkelijke kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Dat ene plekje in huis waar weinig licht komt, dat heeft echt nog een plantje nodig. Je kiest dan best voor een makkelijke plant die happy is met weinig licht!

Wat is weinig licht?

Je hebt een badkamer met 0 ramen, dus geen natuurlijk licht. Nope, daar ga je geen plantje in kwijt kunnen. Een plant heeft op z’n minst wel een beetje zonlicht nodig om te overleven. Sommige planten hebben gelukkig niet zo veel licht nodig om te shinen. Ze gaan misschien niet het ene na het andere blad produceren, maar zijn ook niet ongelukkig op hun iets donkerder plekje. 

planten in een donker interieur

 

Er zijn heel wat planten die zich aangepast hebben aan een omgeving met weinig licht. Varens groeien bijvoorbeeld op de bodem van het bos. Hogere begroeiing zoals bomen, zorgen ervoor dat ze maar weinig licht kunnen krijgen. Maar da’s voor varens geen probleem! Ze zijn aan die omstandigheden aangepast. Of bijvoorbeeld de gatenplant! Als je gaat opzoeken waarom die gaten in z’n blad heeft, dan vind je heel uiteenlopende antwoorden. En één ervan is dat de gaten er zijn om het oppervlak groter te maken, zonder extra weefsel nodig te hebben. Een groter blad kan meer zon opvangen.


Hoe zorg je voor een plant op een donkere plek?

  1. Geef ze zeker niet te veel water. Hoe minder zonlicht in de buurt van je plant komt, hoe minder water hij verbruikt. Je geeft deze plant best pas opnieuw water als de potgrond droog is. Denk altijd: het is makkelijker om een plant te redden die te weinig water kreeg, dan eentje die al half verdronken is en wortelrot heeft.

  2. De hoeveelheid licht in een ruimte verandert ook met het seizoen. Een plant die in de lente en zomer gelukkig is op een bepaalde plek, kan in de winter toch ongelukkig worden. In de winter gaat de zon minder hoog staan, waardoor je op bepaalde plekken in huis misschien weinig tot geen zon meer binnenkrijgt. En zoals eerder gezegd: je plant gaat niet overleven als hij helemaal geen natuurlijk licht krijgt. En dat werkt ook omgekeerd: een plant die happy is op z’n plekje in de winter, kan in de zomer nood hebben aan een plek waar de zon wat minder komt.

planten in donker interieur


Welke planten zijn ideaal?

Je ziet ‘m al aankomen: de sansevieria natuurlijk! Deze plant kan je op een donkere plek zetten en 3 maanden vergeten water geven. Deze groene baby overleeft zelfs de slechtste plant parent verzorging!

sansevieria of vrouwentongen
De ZZ-plant is ook perfect voor een donkerder plekje. Ook deze heeft amper water nodig. Deze groene vriend heeft zelfs opslagruimtes gemaakt vlak boven de wortels voor water.


En ook de Pothos past perfect in het rijtje. De mooie hangplant past zich vlotjes aan aan moeilijkere omgevingen.

pothos
Varens zijn dus op natuurlijke manier aangepast aan een omgeving met erg weinig licht. Maar zoals je misschien weet: varens kunnen eikeltjes zijn. Niet altijd de makkelijkste planten. Behalve de Vogelnestvaren! Die is wat makkelijker in verzorging. Pluspunt: deze groene vriend is niet giftig, dus ideaal met katten/honden/kindjes in de buurt.

Ook de Philodendron Scandens past in dit rijtje. Hij heeft weinig licht nodig en is makkelijk in onderhoud. Een mooie klimplant die je interieur meteen opvrolijkt!

aglaonemaEn dan Niet te vergeten: de Aglaonema. Deze overleeft perfect op een donkerder plekje. Maar let wel op: hoe meer indirect zonlicht dit plantje krijgt, hoe mooier zijn bladeren worden.

 

Wat als je zelf planten zaait?
Om zaadjes te laten ontkiemen heb je altijd genoeg zonlicht nodig. Dus nee, die schaduwplek ga je niet kunnen gebruiken om zaadjes op te kweken. Maar no worries: er zitten ook in ons assortiment een aantal planten die overleven op een plek met wat minder licht. Denk maar aan de Paradijsvogelplant, de Gatenplant of de Olifantsoor.

strelitzia nicolai of paradijsvogelplant

 

 

 

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.