Checklist: Wanneer mag ik mijn kiemplantje verpotten?

Checklist: Wanneer mag ik mijn kiemplantje verpotten?

Da’s de vraag die we het vaakst krijgen. En ook: wanneer mag de stolp eraf? Het antwoord op die vraag vind je HIER.


Maar dus: Wanneer mag ik dat kiemplantje in een andere pot steken? Da’s een goede vraag! Want verpot je je plantje te snel, dan riskeer je toch een vroegtijdige dood van je nieuwe groene vriend. Maar gelukkig, dankzij deze checklist verpot jij je kamerplant nooit te vroeg:

1. Er groeit een 2de paar blaadjes

Wanneer je een kamerplant verpot, is de kans groot dat je je groene vriend een beetje beschadigt. Ja, ook als je héél voorzichtig bent. De wortels van een kiemplantje zijn super fragiel. En zelfs als je je plantje niet beschadigd hebt, kan het verhuizen naar nieuwe potgrond een grote schok zijn. Zich aanpassen aan die nieuwe omgeving is niet zo evident. Dus is het belangrijk dat je kamerplant al wat gegroeid is voor je eraan begint. En daarom is voor ons de belangrijkste regel: er moet een 2de (set) blaadje(s) groeien!


Wij hebben 2 soorten zaden in ons assortiment: eenzaadlobbigen en tweezaadlobbigen. No worries: we gaan je de volledige biologie besparen. Het komt erop neer dat uit eenzaadlobbige zaadjes een kiemplantje groeit met 1 blad (bijvoorbeeld de gatenplant), terwijl de tweezaadlobbigen meteen een setje van 2 blaadjes produceert (bijvoorbeeld de siernetel). Een eenzaadlobbige mag je dus verpotten zodra het 2de blad groeit. Let op: het is niet omdat die tweezaadlobbige 2 blaadjes heeft, dat je die instant mag gaan verpotten. Bij deze plantjes wacht je best op de 2de set blaadjes. 

 gatenplant of monstera kiemplantje

2. De wortels hebben geen ruimte meer

Da’s super handig met onze flessenpotjes: doordat ze doorzichtig zijn, kan je zo spotten of je kamerplant met z’n wortels tegen de rand groeit. Zie je onderaan de wortels tegen het glas? Dan is het tijd om te verpotten?


Heb je kweekpotjes gebruikt? Awel awel, dat raden wij wel af he… Maar alé, soms moet een mens tegen beter weten in eens iets proberen natuurlijk hé. In dit geval kan je natuurlijk de wortels onderaan het potje uit de gaatjes zien groeien.

 

3. De potgrond droogt te snel uit

Meestal als je de stolp op je kiemplant houdt, droogt de potgrond niet snel uit. Gebeurt dat toch? Dan is het tijd om te verpotten! Had je de stolp al van je plantje gehaald? Dan geef je het waarschijnlijk 1 of 2 keer per week water. Droogt het binnen die tijd al uit? Ook dan kan je gaan verpotten.

 

4. Je plant groeit niet meer

Yesss je zag eindelijk een klein groen sprietje in de potgrond. En dat groeide uit tot een schattig kiemplantje. Maar nu… Nu zie je eigenlijk nog weinig evolutie in die groei. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je plant gestopt is met groeien. Heb je het op een andere plek gezet? Misschien krijgt het niet genoeg licht? Of staat de potgrond droog? Zoniet, dan zou het wel eens kunnen dat het potje te klein geworden is. De wortel heeft dan geen plaats meer om te groeien, dus kan je plant ook niet meer groeien. In dat geval: tijd om te verpotten!

echeveria kiemplantjes dicht op elkaar gezaaid 

5. Te veel zaadjes in een potje

Misschien was je nogal enthousiast bij het zaaien en heb je misschien iets te veel zaadjes in 1 potje geplant? En verrassing: AL de zaadjes komen uit! O oo…

Dan kan je 2 dingen doen: ofwel verpot je de mini kamerplantjes en hoop je dat ze het overleven. Ofwel wacht je tot de natuur z’n werk doet, zodat de sterkste plantjes overleven. 


Maar dit kan je natuurlijk beter voorkomen. Daarvoor lees je best even deze blog.



Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.